Стіни, які бачили Миколу II та чули спів Шаляпіна: Як виглядає найзагадковіший замок Терещенків зсередини. ФОТО

  Воно знаходиться 30 км від Бердичева і на вигляд нічим не відрізняється від середньостатистичних українських сіл. Але все-таки є в Червоному одна унікальна пам'ятка, завдяки якій він брав участь в конкурсі «Неймовірні села України 2017» і, до речі, в конкурсі переміг. Йдеться про палац (садиба) цукрозаводчика Федора Терещенка.

   Спочатку розкішний палац був побудований магнатом Адольфом Грохольським, якому в XVIII-XIX століттях належало Червоне. Після смерті Грохольського його вдова продає палац своєму колишньому кріпакові, несподівано розбагатілому Миколі Терещенку, який в свою чергу передає садибу в постійне користування братові Федору.

  Новий власник не тільки покращує зовнішній вигляд палацу і садиби в цілому, але і будує в Червоному цукровий завод. Місцеві жителі дотепер розповідають легенди про те, як на вулицях часто розсипали цукерки за наказом Федора Терещенка. Тому в народі Червоне називають ще «найсолодшим селищем України».

  У ХІХ столітті красивий неоготичний палац залучав безліч відомих осіб. Наприклад, імператор Олександр II подарував роду Терещенків фамільний герб, який прикрашав одну зі стін будівлі. У 1914 знамениту садибу відвідав Микола II.

  У домашньому театрі колись розкішного палацу виступав сам Федір Шаляпін. Крім того, він демонстрував тут кінострічки власного виробництва.

Червоне

  На жаль, через 100 років театр виглядає менш пристойно, проте його масштаби продовжують дивувати навіть зараз.

 Селище знаходився у власності українських цукрових магнатів до революції 1917 року. Втративши своїх постійних власників, садиба стала приходити в занепад. За лічені дні місцеве населення винесло з будівлі всі цінні речі.

Червоне

  Деякий час тут розміщувалася комуна для безпритульних, а пізніше палац охопила сильна пожежа. У 1948 році в будівлі відкрилося Фабрично-Заводське Училище і навіть лазня.

  Зараз палац в Червоному належить Житомирської єпархії, в ньому відкрито Червінський жіночий монастир Різдва Христового. В одній з частин будівлі начебто живуть черниці, хоча особисто ми побачили тільки одну з них - Ольгу, та ще парочку невідомих персонажів, які представилися добровільними сторожами і паломниками.

Червоне

  Всередині будівлі видно мізерні предмети інтер'єру і особисті речі черниць.

  Місцева влада чомусь не має повноважень використовувати цей палац для потреб села, тому реставраційні роботи практично не проводяться і будівля продовжує старіти.

Червоне

  На добровільні пожертви одиноких туристів були вставлені кілька пластикових вікон, різко контрастують із загальним зовнішнім виглядом старовинного палацу. Однак, за словами згаданих персонажів, в майбутньому тут хочуть зробити музей і готель для туристів.

  Окремо варто сказати про чудовий фонтан - «Три грації», колись прикрашав центральний вхід в палац. Чавунна скульптура трьох дівчат, яку Федір Терещенко замовив у Франції, - точна копія роботи французького скульптора Жермен Пилона з Версаля. Такий же фонтан встановлений на Королівській площі в Барселоні.

  Як бачимо, третій в світі фонтан «Три грації» спіткала більш сумна доля. Він знаходиться на площі перед покинутим будинком культури в смт Червоне.

Червоне

  Дуже хочеться вірити, що в майбутньому знайдеться такий меценат, який займеться реставрацією незвичайного і шалено красивого палацу. Можливо, будівлю почнуть відновлювати і за державні кошти, щоб пам'ятка місцевого масштабу, не стояла в заростях за перекошеним парканом, а стала справжньою прикрасою і надбанням всієї України!

Червоне

Червоне

Червоне

Червоне

Червоне

Джерело: Андрушівка Сьогоднішній

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework