Дивовижна сакральна споруда кінця XVIII століття в стилі бароко в Житомирській області. ФОТО

  Мова йде про костел св. Антонія Падуанського, розташований в селі Стара Котельня (Андрушівський район, Житомирська область).

  Фундатор храму — Антоній Прушинський (Antoni Pruszyński).

 Костел в стилі бароко, збудований з червоної цегли, потинькований. Кінець будівництва — 1786 рік. Належить до типу тринавних, чотиристовпних базилік з гранчатим пресбитерієм і прямокутними сакристіями, з гвинтовими дубовими сходами (аналогічні гвинтові сходи були розміщені по обидва боки головного входу і вели на хори). Центральна нава вища за бічні, склепіння — напівциркульні. На фасаді центральна нава прикрашена трикутним фронтоном, поєднаним волютами з бічними навами. Склепіння в бічних навах хрещаті. Архітектурний образ споруди справляє враження благородної пам'ятки архітектури високого мистецького щаблю, нечастого на теренах Житомирщини.

  Фасади костелу прикрашені подвоєними пілястрами іоничного ордеру з гірляндами в капітелях. Фасад із заходу облямований аркою з тосканськими колонками. Костел мав цегляну огорожу з брамою та трипрохідною (триаркову) дзвіницю, поруйновані залишки якої без дзвонів збережені. Костел в Старій Котельні відомий метричними записами католиків навколишніх сіл Житомирщини. Сам костел розташований на пагорбі (територія старовинного городища, яке височіє над річкою Гуйвою). Збереглись також залишки валу, яким було оточене городище.

Hram 2

Hram 2

Hram 2

Hram 2

Hram 2

Hram 2

Hram 2

Hram 2

Hram 2

Hram 2

Hram 2

  Текст: «ВікіпедіЯ»

Фото: Yulia Shulyak, Фейсбук

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework