Надзвичайної краси Ботанічний сад ЖНАЕУ в Житомирі. ФОТО. ВІДЕО

  Ботанічний сад у Житомирі створено у 1933 році. Студентами та викладачами нинішнього агроекологічного університету були закладені перші ділянки природоохоронної території.

  За час свого існування Ботсад став візиткою та гордістю міста. Його плекають й доглядають вже більше 80 років, і головне завдання – зберегти природню та унікальну красу цієї території.
 Ботанічний сад перебуває на балансі Житомирського національного агроекологічного університету, а питання його функціонування регулюється Міністерством екології і природніх ресурсів України. Зокрема, мова йде про призначення керівництва, режим роботи, тощо.

02081914 1

  «Оскільки Ботсад – це структурна одиниця наукового спрямування, то відповідно до положень Міністерства, тут можливі лише організовані екскурсії. Повністю відкрити територію для вільного доступу ми не маємо права на законодавчому рівні, - говорить ректор ЖНАЕУ Олег Скидан. – Ми з Міністерством узгоджуємо питання зміни Статуту і, можливо, внесення певних змін щодо цього. Для дитсадків, шкіл, які звертаються, ми проводимо безкоштовні екскурсії. Візити з метою провести фотосесію  - платні, необхідно сплатити 400 грн. Ця послуга передбачена переліком платних послуг, які може надавати навчальний заклад. Кошти йдуть безпосередньо на утримання Ботанічного саду».02081914 2

  Нагадаємо, що у Ботанічному саду зосереджено більше півтисячі видів, форм і сортів деревних рослин й понад 1000 видів трав’янистих рослин. Представлено ягідні, овочеві, технічні лікарські, декоративні та інші види дерев. Зростають тюльпани, магнолії та фруктові дерева. Все це неодмінно має стати надбанням наступних поколінь, адже таких місць у Житомирі більше нема. Подібний Ботанічний сад є далеко навіть не в кожному великому місті країни, тому житомирянам варто якомога бережніше ставитися до цього природнього надбання.

  Також у житомирському Ботсаду мешкає пара чорних лебедів-шипунів, які цьогоріч дали потомство.02081914 4

  «Зелена скарбниця Поліського краю» — саме так по праву називають Ботанічний сад: навчальну та науково-дослідну базу Житомирського національного агроекологічного університету. Науковці проводять дослідження теоретичних та практичних аспектів акліматизації плодових, кормових й декоративних рослин. Вивчаються екологічні особливості насіннєвого та вегетативного розмноження різних видів. На базі саду студенти проходять навчальну практику і практичні заняття, здійснюють наукові дослідження.

  Протягом 2017–2018 рр. у  Житомирському національному агроекологічному університеті реалізували  проект «Поліпшення технічного стану та благоустрій водойм на території Ботанічного саду. Реконструкція». За словами ректора, ці три озера щонайменше не чистили останні років тридцять, тож роботи видалося чимало. Втім, нині територія виглядає дуже охайно, біля водойм додатково встановили огорожу, облаштували доріжки для прогулянок тощо. 02081914 5

  «Було здійснено очистку дна озер від мулу, формування та укріплення укосів берегів із спорудженням терас над водними об’єктами та проведено благоустрій території навколо озер із встановленням огороджувальної сітки, альтанки, лавок та укладання доріжок тротуарною плиткою загальною площею близько 400 м2. Це все дало можливість поліпшити естетичний  вигляд території Ботанічного саду, створити більш сприятливі умови для проведення наукової, навчальної та просвітницької роботи серед студентів, учнів загальноосвітніх навчальних закладів, коледжів, гостей міста та області», – пояснив ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан. 

Пресслужба Житомирського національного агроекологічного університету

Відео: C-TV

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework