×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Поради для житомирян: як правильно колядувати

Колядки – це давній народний звичай, улюблений багатьма з дитинства. Колядка – це не просто різдвяна пісня чи вірш, колядування – це цілий набір традицій, що передавалися з покоління в покоління і дійшли до наших днів.

i 06011634 1Згідно з народним повір’ям, жінку до обіду на Різдво не можна було пускати в будинок, тому колядувати краще ходити з чоловіком, щоб весь рік бути в парі.

У різних регіонах колядують по-своєму. Десь починають колядувати в Свят-вечір, десь опівдні. Колядувати на Різдво, як прийнято, повинні чоловіки. Вважалося хорошим знаком, якщо першим у дім на Різдво зайде саме чоловік – так в будинку весь рік буде щастя і достаток.

Як правильно колядувати

Щоб правильно колядувати, потрібно збиратися групою не менше трьох осіб Головним колядників є звіздаря. Він іде першим і несе зірку, що символізує появу на світ Христа. Щоб традиція, як правильно колядувати, була дотримана в точності, зірку роблять восьмикінечною, посипають блискітками від битих іграшок або фарбують у жовтий колір і по краях прив’язують різнокольорові стрічки.

Ще в групі має бути дзвонар, який дзвонить у великий дзвоник, сповіщаючи про те, що йдуть колядники.

З давніх часів за допомогою такого дзвоника лікували заїкання у дітей. У нього наливали воду і давали попити дитині, у якої були проблеми з мовою.

Третє головна особа – це мехоноша. Він несе мішок, в який колядникам господарі кидають цукерки та частування. Мішок потрібно зшити з яскравої тканини і прикрасити зірками, сонцем і місяцем, неодмінними атрибутами колядування. Це символізувало перехід від ночі до дня і від зими – до літа.

Перед тим, як колядувати, обов’язково було прийнято питати у господарів будинку дозволу. Звичайно, відмовляти не можна, та й у старовину відмова вважався великим гріхом. Після отримання дозволу починали читати колядки і при цьому неодмінно кланятися господарям будинку.

Після того, як колядники пішли, господарі сідали за різдвяний стіл і починалося святкування Різдва.

Сподіваємося, наш невеликий екскурс за традиціями нашого народу допоможе вам правильно колядувати, і ваші свята пройдуть весело і новий рік буде радісним і щасливим!

Последнее изменение Четверг, 07/01/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework