×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

5 найкрасивіших споруд шляхетського роду Потоцьких в Україні. Де відпочити на вихідних: Частина 1

Рід Потоцьких завше викликав винятковий інтерес. Пропонуємо до вашої уваги спадок польсько-українського роду на теренах України. Нажаль, це невелика частка шляхетських володінь – більшість із них зруйнували час, війни, ненависть або байдужість людей. Але те, що лишилося, побачити варто.


1. Усипальниця Потоцьких у селі Печера, на Вінниччині
Невеличке село Печера на Вінниччині запрошує гостей, аби розказати цікаві історії та показати особливо красиві місця. Одні з найвідоміших переселенців, які колись облюбували українські землі, була родина Потоцьких. Великі польські магнати отримали ці вінницькі землі у подарунок від своїх родичів. Ландшафтна пам’ятка мала чотирикутну форму і була розділена на дві рівні частини дивовижною алеєю із липових дерев, висаджених у чотири ряди. 160 кам’яних сходин вели до річки, а витончені мармурові скульптури з усіх боків прикрашали ландшафти. Звісно, колись тут був і маєток Потоцьких – та він не зберігся.


2. Палац Потоцьких у Львові
Львівський палац Потоцьких – напевно, найбільш відома і найкраще збережена резиденція цього роду в Україні. Палац був задуманий для парадних прийомів і зустрічей, в ньому було передбачено все для цього: численні вітальні, широкий двір для карет. Головний фасад від вул. Коперника відокремлюють масивні ковані ворота, а з обох боків яких є флігелі для сторожа. Зі сторони заднього фасаду палац має терасу, заокруглені сходи з балюстрадою спускаються прямо в парк.

3. Палац Потоцьких-Реїв у Микулинцях, Тернопільщина
Палац у Микулинцях у 18 сторіччі належав Людвіці з Мнішеків Потоцькій. Вона була другою дружиною великого коронного гетьмана Юзефа Потоцького. Пізніше Людвіка Потоцька подарувала цей палац племіннику (сину свого рідного брата) з роду Мнішеків. Сьогодні в колишньому палаці Потоцьких перебуває обласна фізіотерапевтична лікарня.

4. Міська ратуша в Бучачі, Тернопільщина
Бучацька ратуша, що вважається по праву однією з кращих в Європі, перебуваючи в низині Ринкової площі на невеликому трикутнику землі, тим не менш є на ряду з Монастирем отців Василіан основною домінантою міста, прямуючи шпилем у височінь на п’ятдесят три метри. Потужна двох’ярусна квадратна в плані кубічна підстава творіння архітектора Бернарда Меретина, периметром п’ятдесят шість метрів, з прямокутним отвором вікон має троє вхідних дверей, які через зростання культурного шару в один метр за чверть тисячоліття, зараз знаходиться нижче рівня землі.

5. Замок Потоцьких у Золотому Потоці, Тернопільщина
Золотопотіцький замок нині пустує. Він перебуває в запущеному та напівзруйнованому стані. Але при цьому експерти відзначають, що в порівнянні з іншими замками Тернопільської області він гарно збережений. Стоїть ця твердиня, що збудована з червоного піщаника та вапняку, майже в центрі селища, на пагорбі, в долині маленької річки. Раніше замок оточувався ровом та валом, а в подвір’ї була криниця (тепер засипана). Сама споруда має форму квадрату з 4 наріжними п’ятигранними двоярусними вежами по кутах. Також вежі обладнані прямокутними стрільницями.

Прочитано 5630 раз

Последнее изменение Понедельник, 27/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework