5 найкрасивіших споруд шляхетського роду Потоцьких в Україні. Де відпочити на вихідних: Частина 2

До вашої уваги продовження переліку місць, де можна провести вікенд. 

1. Природничий музей у Харкові

Незабаром після відкриття Харківського Імператорського університету (тепер — Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна) граф Северин Потоцький, опікун Харківського навчального округу, придбав в Санкт-Петербурзі колекцію італійця Четто, яку складали безліч видів тварин: 125 опудал птахів, 36 морських їжаків, 18 морських зірок, 100 екземплярів коралів, 2623 раковин молюсків, 235 метеликів, 540 жуків, 520 штук мінералів, фізичні інструменти. Наступного року в Ганновері був придбаний Природничий кабінет професора Андре, в якому були зібрання птахів, комах, скам'янілостей та мінералів.

2. Лівадійський палац, Крим

Лівадійський палац – перлина кримського селища Лівадія біля Ялти. Перший палац побудував Леон Потоцький, він закладав і парк. Пізніше реконструкцію здійснювали вже за наказом російського імператора Олександра ІІ, який забажав зробити Лівадію своєю літньою резиденцією. До наших днів збереглася “турецька альтанка” над тунелем, що стала своєрідним символом Лівадії.

3. Замок-палац Потоцьких у Тартакові, Львівщина

Замок у Тартакові був збудований Потоцькими, мабуть, у другій половині XVII ст. та зберігався у цілості майже до кінця XIX ст. Проте, яким він був — докладно невідомо. Лише те, що у 1648 р., під час козацького походу, селяни навколишніх сіл, штурмували садибу пана Чермінського, спаливши при цьому дерев’яну огорожу. Інформація з 1847 р. подає нам лаконічну згадку, що замок в Тартакові був достатньо великим і оборонним, про що могли свідчити збережені на той період “сліди давніх мурів і глибоких ровів”. А ще те, що стіни замку були прикрашені фресками.

4. Дендропарк «Софіївка» в Умані, Черкащина

Розкішну «Софіївку» Станіслав Потоцький збудував на честь Софії Вітт, чим по-своєму прагнув увіковічити ім’я дружини. Зрештою, не надто славне: попри блиск і обдаровування багатствами, невірна грекиня так і не зробила чоловіка щасливим. Хоча саме так перекладається «Щенсний», друге ім’я графа, свого часу обране ним самим.

5. Художній музей, Одеса

Будівля Одеського художнього музею була побудована в період між 1823 та 1826 роком за проектом відомого архітектора Ф. Боффо. Першою власницею його була графиня О.С. Потоцька, в заміжжі Наришкіна. У 1888 році будівлю було придбано та подаровано місту для пристрою в ньому публічного музею міським головою Г. Маразлі. Відкриття музею відбулося 24 жовтня (6 листопада) 1899 року, а початок музейного зібрання проклали картини, передані Петербурзькою Академією мистецтв.

Читайте також:5 найкрасивіших споруд шляхетського роду Потоцьких в Україні. Де відпочити на вихідних: Частина 1

 

Прочитано 3229 раз

Последнее изменение Среда, 29/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework