ТОП-5 найвеличніших замків Житомирщини

Житомирщина багато на визначні архітектурні пам’ятки. Багато з них зараз у розваленому стані, але від них так і лине подих минулого. До вашої уваги презентуємо 5 найвеличніших замків нашої області, які ще і досі можна відвідати та відчути себе частиною історії.

5. Монастир Босих Кармелітів - старовинний храм у Бердичеві

Він більше нагадує фортецю, ніж монастир. Це й не дивно - раніше тут розміщувалися гармати та постійний гарнізон.

У 17-му столітті, монастир стає осередком не лише релігійного життя. Тут розміщувалася друкарня, видавала величезна кількість книг, і бібліотека, де зберігалися древні рукописи та унікальні видання. При монастирі також діяла школа.

4. Садиба Терещенків у Андрушівці 

Садиба Терещенків - маєток величних цукрових магнатів Житомирщини, що розташований у Андрушівці. Палац в середині ХІХ століття звів поляк Станіслав Бержинський, тодішній власник містечка. У 1869 році маєток в Андрушівці разом з першим цукровим заводом на Житомирщині у синів Бержинського придбав Артемій Терещенко. Саме цей крок став початковим в утворенні заможної родини цукрових магнатів.

В роки громадянської війни в споруді спочатку розташовувався революційний комітет, а з 1920 року - штаб кінної армії Будьоного. Саме в той час червоноармійці і розграбували палац, а при відступі взагалі хотіли його підірвати. Проте місцеве населення вмовило вояків не руйнувати споруду, а відкрити в ній школу. Власне, школа розташовується тут і по сьогоднішній день.

3.Садиба Оржевських у Чорториї

Давнє село Чортория було відомо ще з 15 століття, тепер воно отримало назву Стара Чортория, а новопостроеный селище – Нова Чортория. Саме в цьому селі і розташовується місцева визначна пам'ятка – Садиба Оржівський.

Господарів біля села було досить багато, але останньої владетельницей була Наталія Іванівна Оржевская, її панування тривало до 1917 року.

Кароль і Юзеф Пушинские є засновниками палацу, який разом з парком був закладений на початку 19 століття. У другій половині з'явилися ще радий господарських будівель і склеп-мавзолей.

У 1870 році на території садиби з'явилася паровий млин.

2.Маєток Ганських у Верхівні

Палац Ганських у Верхівні - легендарне споруда, де створював свої творіння Оноре де Бальзак. Саме за цим сьогодні тут знаходиться музей на його ім'я. Це одна з найвідоміших і саміх цікавих пам'яток Житомирщини.

Невеличке село Верхівня на Житомирщині стало відомо завдяки любові польської графині Евеліни Ганської та великого французького письменника Оноре де Бальзака. До наших днів зберігся палац, деякі підсобні приміщення, а також ландшафтний парк оточував садибу.

1. Замок Радомисль

«Замок Радомисль» стоїть на давній славній землі, яка через своє надважливе стратегічне значення завжди була в епіцентрі бурхливих подій в історії України.

Місцевість навколо нього була заселена понад 30 тисяч років тому, а вже в IV тиcячолітті до н. е. тут мешкали індоєвропейські племена. Знайдені поблизу міста кілька поховань мідного віку свідчать про масове заселення цих земель у давнину.

З часів появи слов’янства регіон мав важливе значення. Біля Радомишля знайдені давні укріплені городища, збудовані слов’янськими племенами: одне – ранньослов’янське VI-VII ст., друге – давньоруське кінця IX - початку X ст. А у Х столітті, як повідомляють перекази (щоправда, досить пізні), тут була збудована одна з перших церков на Русі, храм св. Миколая.

 

Последнее изменение Четверг, 11/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework