Нескінченно довга дорога біжить вдалину, з’єднуючи далеку Францію та Житомирщину

Ми лише можемо уявити, яким нестерпно довгим став цей шлях для письменника Оноре де Бальзака, який поспішав до своєї коханої Евеліни Ганської, у с. Верхівню на території Ружинського району сучасної Житомирської області.

У 1847 – 1850 рр. у цьому маєтку жив і працював Оноре де Бальзак. Час був милосердим до садиби, збудованого у стилі ампір, площею 2077 кв. м. По обидва боки від палацу є одноповерхові флігелі для прислуги, де є переходи, якими носили страви до палацу. Маєток поєднав у собі стиль і затишок, пишні кімнати та зручні апартаменти. Особливо вражає бальний зал, прикрашений барельєфами, а вікна його виходять до старовинного парку.
Сад у свої кращі часи був пишним та доглянутим, призначений для піших і кінних прогулянок, в ньому був зоопарк, розарій, лебединий став. На його околицях – каплиця-мавзолей родини Ганських. Тут похована дочка Бальзака Єва, яка померла маленькою.
Довгих 15 років листувались, зустрічались, плекали спільні надії та мрії Евеліна та Оноре. Ще в 19 років красуня-полька одружилася з графом Ганським, старшим за неї на 22 роки, але з великим достатком. І лише 14 березня 1850 року в Бердичівському костьолі Св. Варвари вдова Евеліна Ганська та Бальзак взяли шлюб. На той час їй було 49 років, письменнику – 50. Та їх щастя тривало недовго, пройшло півроку й Бальзак помер. А Єва присвятила своє життя видавництву його літературної спадщини. Вона померла у 1882 році і похована в Парижі, поруч з чоловіком.


Тепер у Верхівнянському палаці знаходиться агротехнічний коледж та літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака, створений у 1994 році як відділ Житомирського державного літературного музею. Він займає три кімнати – салон, кабінет і спальню, його площа – 55,5 кв. м. Тут представлені письмовий стіл, за яким Бальзак написав «Мачуху», «Зворотний бік сучасної історії» (рукопис датований «Верхівня, Україна, Х, 1847 рік»), «Театр, яким він є», «Жіночий характер», паласи, канделябри, фортепіано, всього цього торкалися руки закоханих.


У 1999 році в музеї здійснено реставраційні роботи: кабінет і камін облицьовані штучним рожевим мармуром, саме про такий інтер’єр згадує у листах Бальзак. Студенти та викладачі агротехнічного коледжу власними силами впорядкували парк, розчистили підземний перехід з кухні до палацу. Лише в травні у Верхівні буває багатолюдно, з нагоди дня народження Оноре де Бальзака. Цю унікальну пам’ятку занесено до державного реєстру національного культурного надбання України.


За матеріалами: https://we.org.ua

Последнее изменение Вторник, 06/09/2016

Похожие материалы (по тегу)

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework