Церква-усипальна та садиба польських шляхтичів: Чим вражає житомирська Чорторія?

Чортория – село Любарського району Житомирської області відоме з 15 ст.

Тепер воно зветься Старою Чорториєю, а його новозбудована частина – Новою Чорториєю. Села розділяє долина річки Случ із заболоченими ставами.

У Старій Чорториї до наших днів збереглася Свято-Троїцька церква кін. 19ст.

Між Старою та Новою Чорториями біля ставу на Случі знаходиться млин 70-х рр. 19ст., який діє і сьогодні, але як гідроелектростанція.

Головною архітектурною окрасою Нової Чорториї є садиба польських шляхтичів Прушинських. Палац постав тут в першій половині 19 ст. З того часу будівля зазнала кілька перебудов.За останніх власників Оржевських палац стає двоповерховим,фасади реконструйовано, з’являється огорожа, прибрамний будинок та господарські приміщеня. Розкішний парк займав територію близько 70 гектарів. За версією місцевих жителів маєток належав Гадомським.

Сьогодні в головній будівлі палацового комплексу знаходиться Новочорторийський аграрний технікум. До наших днів збереглися сходи, прикрашені литим листям та драконом, великий вітраж над центральними сходами на другий поверх, підлога прикрашена візерунками з різнокольорового кахелю.

Недалеко від палацу знаходиться церква-усипальня Оржевських побудована на поч. 20 ст. за проектом архітектора А.В. Прахова . Усипальня була розграбована в 40- х – 60 -х рр. 20 ст. Серед парку також залишився круглий острівець, до якого веде місток.

Джерело: travelua.com.ua

Последнее изменение Четверг, 22/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework