Який вигляд має будинок, де народився геніальний житомирський піаніст Святослав Ріхтер? ФОТО

   Є у Житомирі ну дуже багато будинків, що бережуть вікову, а то й понад сторічну історію. Історія ця захоплює, дозволяє поринути в минуле, дізнатися краще та більше цікавого, невідомого чи маловідомого про Житомир.  

   На нашому сайті ми розповідали про багато цікавих старих об'єктів, пам'яток архітектури,  незвичних та привабливих для туристів міст. Велику увагу приділяли в цих матеріалах і архітектурі.

   Цього ж разу ми хочемо розповісти про ще одне місце, яке зацікавлює, приковує до себе увагу своєю архітектурою, а ще більше — пізнавальною, захоплюючою історією.

   Мова йде про будинок, який розміщується за адресою Велика Бердичівська, 89/2. Ця будівля, котра збереглася до наших днів, а збудована була ще в 1900 році і свого часу була першим в місті Житомирі державним «Пологовим притулком імені братів Дуриліних». Саме в цьому будинку свого часу, 20 березня 1915 року, народився майбутній геніальний піаніст Святослав Ріхтер. Ця красива одноповерхова будівля у стилі модерн побудована за проектом, котрий створив житомирський архітектор Мечислав Адамович Либрович. Збудований будинок на кошти  меценатів братів Дуриліних і він, між іншим, внесений в реєстр пам'яток архітектури місцевого значення.

   Зауважимо, що до 6 років Святослав Ріхтер жив у Житомирі.  А коли родина переїхала до Одеси, то він щоліта приїжджав до житомирської рідні у гості.

   Як зазначив краєзнавець Борис Дубман: «У книзі житомирських краєзнавців " Житомир: Підручна книга з краєзнавства" є коротка інформація: "«Перший державний пологовий притулок було збудовано лише у 1900 році на кошти місцевих меценатів та благодійників братів Дуриліних. Цей заклад, названий на честь його засновників, було обладнано найновішим на той час медичним устаткуванням. Він мав просторі і світлі приміщення". Якщо подивитися на дату будівництва, зазначену в цьому джерелі, то в реєстрі пам'яток архітектури стоїть інша дата — 1901 рік ».

   Зазначимо, що фото цього будинку сьогодні, 15 травня, розмістила користувачка Galina Prisyazhniuk на сторінці спільноти «Интересный Житомир» у Фейсбук. Отож, шановні читачі, пропонуємо поглянути, який вигляд сьогодні має будинок, де народився геніальний житомирський піаніст Святослав Ріхтер.

Budynok 1

Budynok 1

Budynok 1

Budynok 1

Budynok 1

Budynok 1

 
 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework