У Новограді почали вишивати 24-метровий рушник Олени Пчілки: долучитись можуть усі охочі

  Народний рушник Олени Пчілки за орнаментами, які письменниця зібрала зі Звягельского повіту, розпочали вишивати 24 січня у Новоград-Волинському музеї родини Косачів.

 

 Письменниця і етнограф Олена Пчілка (Ольга Косач) свого часу створила альбом "Украинский народный орнамент", у який увійшли зразки народної вишивки. 30 листів із таблицями письменниця перевидавала 5 разів самостійно. У музеї ж зберігається його репринтне видання, орнаменти в якому і лягли в основу для проведення мистецької акції "Рушник Олени Пчілки", novograd.city.

kd2501931 2

  Директор музею Людмила Гамма розповідає, що ідея створення рушника виникла майже відразу, як вона прийшла на посаду директора.

  – Як прийшла працювати сюди, почала вивчати, передивлятись документи. У музею родини Косачів, як і будь-якої музейної установи, є така річ, як тематико-експозиційний план. Наш написаний ще у 1994 році. Так от, у цьому плані вказано, що в кімнаті Олени Пчілки мають висіти рушники, вишиті за зразками, зібраними нею, – розповідає Людмила Петрівна.

  Так і розпочався пошук реалізації цього тематико-експозиційного плану. Щоправда, в уяві директорки музею сплили не декілька рушників, а один великий. Тож – пошук полотна і пошук майстрів, які його оздоблюватимуть.

  З полотном допоміг місцевий колекціонер краєзнавець Едуард Соломін, він влітку передав музею конопляне полотно довжиною 24 метри. Тканині цій понад 100 років, але збереглась вона у бездоганному стані. І це не просто старе полотно, воно в певній мірі пов’язано із родиною Косачів. Едуард Соломін отримав це полотно від нащадків покоївки, яка працювала у графа Мезинцева, який з Косачами дружив.kd2501931 3

  Тож, маючи полотно, думали розпочати виготовлення рушника ще в минулому році. Але, як виявилось, знайти майстрів, готових цим займатись, теж не так і просто. В результаті, запросили Людмилу Кизяк, майстра ручної і машинної вишивки Новоград-Волинського ВПУ. Вона разом зі своїми ученицями кожної другої і останньої середи місяця приходитимуть у музей з 14 до 16 і будуть допопмагати вишивати рушник.

  Вони вже створили ескіз рушника.

  Рушник виглядатиме симетрично: по центру – вірш письменниці про Звягель, а зліва і справа – орнаменти, які займуть весь периметр однієї з кімнат музею.kd2501931 4

  – Мені розповіли, – каже Людмила Гамма, – що рушник не можна ні різати, ані дошивати. Якщо береться полотно, то воно має бути одним цілим. Адже, вишиваючи рушник, ми ніби вишиваємо долю, і він не має розійтись по швах чи розсотатись на зрізах.

  Тому відмовили пропозиціям з деяких сіл, що вони вишиють у себе і передадуть, аби додати до основного полотна. Якщо хтось бажає взяти участь, то може прийти і долучитись, під керівництвом майстринь з ВПУ, яких навіть директор установи Микола Паламарчук згодився відпускати для реалізації цієї акції. Людмила Гамма хоче, щоби рушник був справді народним, тому запрошуються дійсно всі: і з інших міст і навіть країн.

  Також є ідея і залучити до акції й мешканців Гадяча, що на Полтавщині. Це Батьківщина Олени Пчілки. А в Новограді-Волинському вже зробили перші пробні стібки запрошені гості під час презентації акції.

kd2501931 5

  Вишиватимуть рушник орієнтовно протягом року. Нагадаємо, що долучитись може кожен, навіть якщо геть зовсім не вміє вишивати. Майстрині покажуть, як це робити, і під їхнім керівництвом кожен зможе залишити свій слід на цьому сторічному культурному артефакті. Імена запишуть у спеціальний альбом, аби вони залишились в історії, тим самим зробивши акцію по-справжньому народною.

Данило Завгородній, novograd.city

 

 Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework