В Житомирській області на місці загибелі ромів встановлять пам’ятні знаки

  Біля села Дівошин (південна околиця) Овруцького району та хутора Бацеве (північна околиця) Олевського району до кінця червня встановлять пам’ятні знаки та інформаційні стели на місцях масових вбивств циганів (ромів) німецькими нацистами під час Другої світової війни.

  Дозволи вже видані місцевою владою (Овруцька міськрада ще в квітні 2018 року, виконком Олевської міськради – у березні 2019 року).

  Пошуком місць загибелі та захоронення ромів займається громадська організація Національно-культурне об’єднання «Амала» («Друзі») під опікою міжнародного Фонду «Меморіал убитим євреям Європи». Те, що біля Дівошина та Бацевого вбивали ромів, визначили на основі архівних документів та розповідей свідків. У Дівошині у 1942 році загинуло 80 ромів, біля Бацевого у серпні 1943 року – нацисти знищили весь табір – 32 чоловіки. Мешканка Бацевого Федора Костянтинівна Васильчук (1934 року народження) згадує: «Вони їх загнали у хлів і підпалили. Крик і плач такий стояв – ще й зараз у вухах стоїть! А потом люди ті кістки закопали, насипали могилу і поставили хреста дерев’яного. Він довго стояв, а потом підгнив та й упав».

  Пам’ятні знаки виготовлять коштом закордонних організацій, які опікуються пошуком місць поховань жертв війни. Місцева влада – тільки замовник. Потім вона приймає ці знаки на утримання і догляд. Знаки і стели виготовлятимуть з бетону.

Ярина Весельська

(Фото: так виглядатиме Пам’ятний знак біля Бацевого. Ескіз)

Джерело: uzh.life

 Новини Житомира

    

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework