Археологи знайшли під Житомиром артефакти Трипілля

  На околиці Житомира під час розкопок археологи знайшли артефакти в трипільському поселенні.

 

  Про це у Facebook повідомляє Житомирський обласний краєзнавчий музей.

  ПОЛЬОВИЙ СЕЗОН ВІДКРИТО

  На околиці Житомира, на живописному березі р. Тетерева, експедиція Інституту археології НАН України під керівництвом кандидата історичних наук А.В. Петраускаса розпочала дослідження пізньотрипільського поселення доби енеоліту – ранньобронзового віку (Рис. 1, 1-2).

  І хоча погодні умови не сприяли науковцям, були проведені попередні роботи під час яких здійснено огляд території та фотофіксацію пам’ятки, зібрано підйомний матеріал, визначені та оконтурені місця закладення розкопів. В процесі робіт на площі деяких розкопів зафіксовані плями заповнень давніх об’єктів, зібрані доволі цікаві знахідки. Зокрема, фрагменти глиняного посуду, деякі прикрашені шнуровим орнаментом, крем’яний відщеп із слідами обробки, кам’яну зернотерку та уламок, можливо, антропоморфної стели (Рис. 2).

  На території поселення крім трипільських матеріалів, виявлені артефакти більш пізнього часу. Привертає увагу товарна пломба кінця ХІХ – початку ХХ століття (Рис. 1,3). Її появу тут можна пояснити тим, що в зазначений час неподалік проходив торговельний шлях, який з’єднував міста Житомир і Бердичів та інші території та населені пункти Південно-Західного краю Російської імперії, по якому провозили різноманітні товари.

  Були також знайдені окремі артефакти періоду Другої світової війни – куля, осколки, уламок бронзового паска з нарізкою, а також цілий снаряд. Відомо, що у цій місцевості в 1943 р. відбувалися кровопролитні бої. Про це красномовно свідчить пам’ятний знак на місці бою Героя Радянського Союзу П.В. Хмельова, розташований на високому підвищені східніше поселення, праворуч Бердичівського шосе. Світла пам’ять воїнам, які полягли на полях битв визволяючи Житомир і землі України від ненависних гітлерівців !!!

  До робіт експедиції долучилися небайдужі житомиряни та обласний краєзнавчий музей. Через деякий час приєднаються студенти історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка.

  Отже, польовий сезон відкрито, чекаємо на нові відкриття і цікаві знахідки.

  10.05.2019 р.

  Старший науковий співробітник

  відділу досліджень музею О.О. Тарабукін

15051912 115051912 2

 Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework