«Волання поляків на Кресах»: допрем’єра фільму Юрія Сокальського на Житомирщині. ВІДЕО

  У суботній Польській школі відбувся допрем’єрний показ документально-художнього фільму «Волання поляків на Кресах» - про репресії проти поляків у Бердичеві й на Житомирщині у 30-х рр. минулого сторіччя.

 

  Режисер стрічки – наш земляк, голова «Польського Радіо Бердичів», депутат міської ради Юрій Сокальський. Тема сталінського режиму стосується і його родини: репресій зазнав дід Юзеф Сокальський, котрий перебував у в’язниці та дивом вижив... Тож автор каже: давно виношував задум створити фільм.

  Допоміг Юрію втілити ідею у життя оператор-постановник Василь Боровий. Створенню фільму передувала велика робота: запис свідчень членів родин репресованих, поїздки до області й столиці, праця з архівними документами, консультації з науковцями, авторами Книги «Реабілітовані історією».

  Фільм озвучено польською, але окремі розповіді місцевих жителів, нащадків репресованих у 38-ому – українською мовою. Серед усіх – свідчення пані Валентини Михалевич. Вона розповіла про дідуся Яна Томашевського.

  Про страшні роки 1937-38-ий сталінських репресій знають пам’ятають у родині Вермінських.

  Як насправді проходило все, арешти і тортури поляків вдало зіграли місцеві актори, наші земляки: Володимир Ковальчук, Кирило Дмитрієв, Володимир Левандовський та ін.

  Фільм, тривалістю трохи більш як півгодини, подивились на одному диханні дорослі та діти. Побачене розчулило, нікого не лишило байдужим.

  «Волання поляків на Кресах» незабаром мають демонструвати у місті на великому екрані й для широкої аудиторії, на яку, загадує автор, обов’язково запросять гостей із Польщі. Можливо, прем’єра відбудеться в рамках Днів польської культури або ж трохи згодом…

Джерело: trkvik.tv

Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework