Те, що лишилося від панського палацу на Житомирщині, який за часів кріпацтва належав поміщику Будзинському. ВІДЕО

  На каналі в Ютуб опубліковане відео проекту ESCAPE, ініційованого житомирянами. Цього разу у ньому розповіли про один із панських палаців на Житомирщині та показали те, що від нього лишилося.

  Знаходиться будівля в селі Вигнанка Любарського району. Цей палац є пам’яткою архітектури ХХ століття і перебуває у Державному реєстрі  пам'яток архітектури України.

 

  «Із архівних матеріалів відомо що цей палац за часів кріпацтва належав поміщику Володимиру (Владиславу) Казиміровичу Будзинському. Йому належало 372 душі кріпаків і 643 десятини  1643  сажні землі,якою користувалися селяни і повинні були її викупити після скасування кріпосного права.

   Потім маєток перейшов до Ярошинських (по жіночій лінії).

  Із 1895 по 1907 рік маєтком в селі володів дворянин Микола Георгієвич Іващенко.У 1907 році будинки поміщицького маєтку і 150 десятин землі купив поміщик Риньгорт.Цим невеликим маєтком  управляв племінник

   Риньгорта Лєпін Іван Юрійович до 1917 року.       

   Під час революції 1905-1907 рр.  поміщицький маєток орендував  Мечислав Леопольдович Барановський.Відомо що 23 листопада 1905 року проти Барановського  відбувся виступ селян.

   Уперше радянська влада в селі була встановлена  на початку 1918 року.Тоді ж  селяни розділили між собою поміщицьку і церковну землю,майно,худобу та інвентар.

   На протязі 1918-1919  років територія села була (з перервами) під владою різних політичних сил.

  1928 рік- перереконструйований палац перетворився на  семирічну школу.У приміщенні  було пічне опалення, не вистачало меблів,не було підручників і зошитів. Попри всі негаразди і проблеми,які були в той час  у цій споруді сотні дітей шкільного віку вчасно сідали за парти і здобували освіту.

  1941-1944 роки –період німецької окупації.Прийшовши в село фашисти знищили все обладнання школи:парти,дошки.бібліотеку,фізкабінет,наочні посібники,а приміщення перетворили на конюшню.Школа завмерла.Тільки після визволення села у березні 1945 року навчання з часом відновили, а приміщення привели до порядку.Споруда ожила та повеселішала.

   У 60-х роках   ХХ століття виділялилися кошти на утримання школи.

    У середині 80-х років в школі в черговий раз було проведено капітальний ремонт ззовні і всередині.Вона отримала нового ошатного вигляду.

    У 1987-1989 роках в селі було  збудовано нове приміщення школи.

    1 вересня 1989 року розпочалося життя нової школи. а це приміщення почало занепадати», — йдеться в описі до відео.

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework