Захоплююча історія та цікаві світлини панського маєтку на Коптівщині в Житомирській області

  Село Коптівщина на Овруччині вперше згадується у письмових джерелах в описі Овруцького замку 1545 року як маєток зем'янина Тимка Посеговського,який отримав цю землю за вислугу.

   Вдруге назву цього села знаходимо під 1569 роком у списку зем'ян Луцького повіту,яки мали скласти присягу польському королю Сигізмунду Августу після приєднання Волині до Польського королівства.Тоді маєток належав Федору Хом'яку.

 У 17 столітті Коптівщина досить часто змінювала своїх власників.У 1636 та 1646 р.р.,як селище Коптіїв, двічі згадується в книзі Київського гродського суду у скаргах їх власників Стефана та Андрія Мощеницьких на норинського шляхтича Юрія Немирича,який пограбував з коптівського маєтку 500 голів великої рогатої худоби.
  Надалі,згідно Книги Овруцького замкового уряду у 1678 р.в Коптівщині проживали їх власники Флоріан та Казимір Прушинські.Десять років пізніше власником вже був Станіслав Коритко.
  У 18 столітті село належало до численних маєтків відомої київської зем'янської родини Трипольських.Зокрема,у 1752 р.його власником був київський земський суддя Антоній Трипольський.У 1762 р.його дружина Ізабелла Трипольська за власний кошт побудувала в селі дерев'яну церкву Св.Трійці,яка,на жаль,не збереглася до наших днів і була знищена вже за радянських часів.
  У 1833 році,за участь у польському повстанні власника Коптіївского маєтку Ахіллеса Трипольського ,царським урядом були конфісковані ці землі та передані іншим землевласникам.З середини 19 століття власниками маєтку стають Рудницькі,зокрема подружжя Едуард та Людвіка з Ленкевичів Рудницькі.Дуже ймовірно,що саме вони збудували на місті старої садиби новий будинок зображений на архівній світлині.
  У цієї пари не було власних дітей,тому Людвика Рудницька переписує свій маєток своєму хресному племіннику Яну Вишневському,який на той час був власником маєтку в Симоничах Мінської губернії.
  Ян Вишневський був турботливим господарем.Неподалік садиби,на березі не великої річки Хайчанки, він поставив паровий млин та заснував крохмальний завод.Сировиною для заводу слугував особливий сорт картоплі,яку привіз Я.Вишневський з білоруського маєтку та вирощував її на землях коптіївського маєтку.
 Вишневські були останніми власниками маєтку.В бурхливому 1918 році місцеві селяни під дією більшовицької агітації ,,віддячили'' пану пограбуванням маєтка та садиби а пізніше його повністю спалили.Родина Вишневських змушена була рятуватися спочатку у Києві а вже звідти виїхали до Польщі.
  Тепер в Коптівщині вже нічого не нагадує про існування панського маєтку.Радянська влада ,,потурбувалася,, щоб зтерти з пам'яті людей все,що стосувалося їх колишніх власників.На місці спаленої садиби звели споруди місцевого колгоспу,яки теж вже безслідно зникли.Була розібрана старовинна церква та,навіть,зруйновані млин та крохмальний завод.І лише дивом збережені у нащадків далеких родичів  Вишневських декілька старовинних світлин садиби та їх власників дає можливість поринути у той далекий та втрачений назавжди світ.

2

3

6

5

4

Фото: Ігор Довбиш, фейсбук

Новини Житомира

       
 

Последнее изменение Вторник, 13/08/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework