Історія, що не згасає у віках: Музей партизанської слави у Словечно. ФОТОРЕПОРТАЖ

  Будівництво музею розпочалося у 1961 році і велося народним методом жителями колишнього районного центру і навколишніх сіл, як данина глибокої поваги до бойових подвигів своїх земляків, як пам'ятник всім полеглим і живим, хто захистив незалежність нашої Батьківщини.

   В роки Великої Вітчизняної війни у лісах Овруччини тривалий час дислокувались партизанські загони з'єднань О.М. Сабурова, О.Ф. Федорова, С.А. Ковпака, М.І. Наумова, С.Ф. Малікова та їхні штаби. На Словечанській землі проходили історичні засідання нелегального ЦККП(б) України та нарада командирів партизанських з'єднань і загонів під керівництвом секретаря ЦККП(б)У Д.С. Коротченка, начальника Українського штабу партизанського руху Т.А. Строкача.

  У листопаді 1962 року відкрилася експозиція музею у трьох залах. До 1971 року музей був народним, першою його завідуючою була Г.О. Виговська, учасниця партизанської боротьби. Вона зібрала перші 200 експонатів, які склали основу експозиції.

  У 1971 році була проведена перша реекспозиція музею і він став відділом Житомирського обласного краєзнавчого музею. До 40-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні була проведена повна реекспозиція музею, яка відкрилась для відвідувачів 9 травня 1985 року. Нова експозиція розміщена у п'яти залах. Увагу відвідувачів привертає діорама "База Житомирського партизанського з'єднання ім. Щорса", а також зал, де експонуються предмети партизанського побуту: саморобний млин, гармонь, постоли, фляги та ін. Серед унікальних експонатів - шкіряна куртка С.Ф. Малікова, партизанський парашют; особисті речі народної поетеси, колишньої партизанської зв'язкової О.Ф. Добахової; документи славного сина словацького народу, Героя Радянського Союзу капітана Яна Наліпки (Репкіна).

  У розділі експозиції по сучасності подано матеріали про земляків - воїнів-інтернаціоналістів та героїв-чорнобильців.

  Також, в музеї можна побачити кістки мамонта, якого знайшли на Житомирщині, кістки носорога та ведмедя.

  Фонд музею складають понад 1200 одиниць зберігання.

1

2

3

4

5

7

8

9

10

12

13

15

16

17

22

19

23

Новини Житомира

       
 

Последнее изменение Среда, 28/08/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework