Храм на Житомирщині з неймовірною 300-річною історією. ФОТО

  Є свідчення, що Подільська церква стояла на цьому місці ще здавна. 1700-й вважають роком народження церкви Успіння у Житомирі, адже саме тоді звели перший дерев’яний храм.

   Проте він був невеликий і не міг вмістити усіх вірян, тому його вирішили розібрати, а на цьому місці побудувати новий кам’яний собор.

   Почали спорудження в 1861 році, звівши красиву кам’яну дзвіницю і трапезну. Будівництво тривало двадцять років, а загальна сума пожертв склала 30 000 рублів, що в ті часи було дійсно астрономічною цифрою. Нарешті, у 1882 році кам’яну Свято-Успенську церкву освятив Житомирський архієпископ Тихон.

  Поступово Подільський храм ще більше розбудовували й прикрашали. Цікаво, що там навіть встановили пічне опалення, щоб узимку не було холодно, а в 1905 році – провели електричне освітлення.

  Інтер’єр Свято-Успенської церкви Житомира зачаровує яскравими масляними розписами куполів і стелі.  Проте від 1922 відбувалось поступове розграбовування храму, а в 1935 році у ньому влаштували склад.

  Під час в Другої світової війни Успенська Подільська церква в Житомирі відновлює богослужіння, і тут навіть відкрили жіночий монастир, який діяв до 1945 року. У воєнному лихолітті був поруйнований головний храм Житомира, тому до 1954 року Свято-Успенська церква стає кафедральним собором.

  1961 року храм знову був закритий і його перетворили на архів. І лише з приходом незалежності Свято-Успенський храм відкрився заново.

  Виявляється, що не всі скарби були втрачені за роки лихоліть. Успенський житомирський собор дивом зберіг свою головну цінність – чудотворний образ Подільської Божої Матері. Від 1935 року, коли закрили храм, ікону переховували. І лише 1992 року святиню повернули до собору.

  Перекази говорять, що образ Богородиці Подільської набагато старіший від самого храму, що був збудований 1700 року, і дає особливе заступництво хворим і засмученим, які звернуться до нього.

  Переповідають історію, коли в 1872 році в Житомирі спалахнула епідемія холери. Православні християни звернулися по допомогу до Подільської Божої матері, і за участю єпископів, священиків та численних вірян пройшли урочистою ходою по вулицях Житомира, несучи чудотворний образ. Після цього епідемія минула.

  В пам'ять про це чудо донині є традиція влаштовувати урочистий хід з іконою. У процесії можна взяти участь щороку під час храмового свята Успіння Богородиці 28 серпня. Святкування ікони Божої Матері «Подільської» – 23 серпня (5 вересня за новим стилем).

Текст:  Свято-Успенський архієрейський собор м. Житомир

Відео: Олександр Швецов

Новини Житомира

   

Последнее изменение Четверг, 07/11/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework