Як розстріляли найвидатнішого бердичівського археолога

  У Київському національному музеї історії України продовжує свою роботу виставка «Доля науковця в горнилі великого терору», присвячена 120 -річчю з дня народження видатного археолога, історика і краєзнавця Тодосія Мовчанівського.

  Про це розповідає rio-berdychiv.info.

  З Бердичевом Мовчанівського поєднує дуже багато, адже саме він був директором музею-заповідника на території Костелу Босих Кармелітів, вивчав історію Бердичівщини, зокрема проводив розкопки на Райковецькому городищі, та доклав чимало зусиль, щоб історія краю була описана та збережена.

  У невеличкій експозиції, яка нині виставлена в одному із залів національного музею історії, описаний і життєвий шлях видатного вченого, наукові інтереси якого не обмежувались лише Бердичівщиною. Він проводив розкопки і в долині Південного Бугу, і на території Києво-Печерської лаври, і навіть на Десятинній горі, фактично біля цього ж музею.

  На жаль, цей шлях обірвався в травні 1938 року, як і шляхи десятків тисяч вчених, лікарів, письменників та військових, яких сталінська машина великого терору знищила заради свого ницого існування. Дивлячись на документи тієї доби, представлені в експозиції, кров холоне від думки, що тогочасні друкарки тисячами друкували подібні вироки «трійки», нелюди їх підписували, а виконавці приводили у виконання в лічені дні.

  А ще більше гнітить душу, що й сьогодні є такі, що не хочуть знати справжньої історії, хто звеличує радянський союз, комуністичну партію та її найбільшого тирана Сталіна. На жаль, відвідувачів цієї експозиції (як і взагалі музею історії) не так вже й багато, тому і потрібно доносити правду до кожного українця.

kk140220105 2

kk140220105 3

kk140220105 4

kk140220105 5

kk140220105 6

kk140220105 7

Новини Житомира

       

Последнее изменение Пятница, 14/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework