×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Житомирщина: Музична класика без фраків і краваток

У Радомишлі вдруге відбувся міжнародний open air

n 1606154808фестиваль класичної музики «Музика Фредеріка Шопена під відкритим небом» 

Фестиваль «Музика Фредеріка Шопена під відкритим небом» – це знакова і унікальна для культурного життя України подія, до організації якої долучилася як українська сторона, так і польська в особі посла Генріка Литвина та Польського інституту. «Планерні концерти – це досить цікаво.

Принаймні я не знаю іншого фестивалю в Україні, де б отак збиралися музиканти і публіка на відкритому повітрі, і виконували класичну музику. Це фактично єдиний фестиваль музики Шопена в Україні. Таку подію варто було зробити, оскільки Шопен – композитор абсолютно унікальний, відомий на увесь світ», – розказує Олена Бабій з Польського інституту в Україні, який є співорганізатором згаданого міжнародного open air фестивалю, який вже вдруге поспіль відбувається у другі вихідні червня у замку-музеї Радомисль на Житомирщині. Шопен для Польщі є одним з її найбільших культурних брендів так само, як-от Моцарт для Австрії чи Ліст для Угорщини, однією з найбільших її гордостей. Цьогорічний фестиваль мав два гасла, які звучали так чи інакше: традиційне «За нашу і вашу свободу!» та «Люди допомагають людям», бо усі кошти отримані від проведення концерту буде перераховано сім’ям, що втратили годувальника під час Революції гідності або військового конфлікту на сході України.

n 1606154808 1

«Класична музика – це вічна музика, яка пройшла випробування століттями, і яка гармонізує. Інша музика є тимчасовою, модною. Дуже важливо, аби молодь, діти, які яка сьогодні навряд чи попадуть з батьками у філармонію, могли на галявинці, бігаючи або ступаючи босими ногами по траві, послухати музику Шопена, і інші класичні музики, які, я сподіваюся, можна згодом буде послухати в Радомислі», - розповіла одна з організаторів фестивалю, засновниця замку-музею Радомисль Ольга Богомолець. Додає, що першим поштовхом до організації open air фестивалю шопенівської музики став її особистий досвід у Варшаві 18 років тому: «Я мала можливість лежати на траві, дивитися на хмари, і чути неймовірну класичну музику. Це в почуття, коли ти лежиш на землі, дивишся на небо, і слухаєш таку музику, було настільки неповторним. Ні з чим його не порівняти, хоча я виросла на класичній музиці, філармонія і консерваторія для мене не чужі. Це було неперевершене почуття, яке не можна порівняти зі слуханням класичної музики ні в яких умовах».

n 1606154808 2

За словами одного з виконавців фестивалю, польського піаніста Яцека Кортуса, лауреата багатьох міжнародних фортепіанних конкурсів, зокрема володаря гран-прі на ІХ Міжнародному Шопенівському конкурсі у Антоніні, який має досвід виконання фортепіанних творів на різноманітних європейських фестивалях під відкритим небом, музика, яка там звучить, не має бути складною для сприйняття аудиторії. «Шопен є композитором, який торкається якоїсь струни в душі кожного слухача. Так само, як і Моцарт, він легкий і зрозумілий для аудиторії, романтик.

n 1606154808 3

За матеріалами: tyzhden.ua.

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework