×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Невідома Житомирщина: чому обов’язково треба побувати в Малині?

Історія Малина нараховує понад 1110 років. Саме там збереглися залишки давньоруського городища, заснованого у VIII-ІХ століть як пункт укріплення одного зі східнослов'янських племен – древлян.

l 30101585Історики вважають, що його побудував князь Мал Древлянський.

Сьогодні місто із тисячолітньою історією знамените своєю єдиною в Україні Фабрикою банкнотного паперу Національного банку, де друкуються всі українські гривні.

Що треба подивитися у Малині?

1. Найбільша на Поліссі та єдина в Україні «Банкнотка» – підприємство, де друкують папір на гривні, паспорти та інші цінні папери.

2. Мальовнича центральна вулиця Грушевського з тінистими каштанами та єдиним у Європі пам'ятником Миколі Миклусі-Маклаю.

3. Центральний Свято-Покровський собор міста, що не підпорядковується ані Київському, ані Московському патріархатам, але Російській православній церкві закордоном.

4. Велика Соборна площа, де розташовується «Білий дім» міськради, православний собор та пожежна частина в приміщенні колишньої синагоги.

5. Малинський ринок, що працює у середу, п'ятницю, а головне – в суботу та неділю.

6. Захований у дворах, поруйнований ззовні й красивий усередині костьол св. Анни на вулиці Кривенчука, 6, неподалік Соборної площі, побудований коштом княгині Радзивілл у грецькому стилі.

7. Свято-Успенська церква УПЦ МП з пам'ятником жертвам Голодомору та княгині Ользі й князю Володимиру на вулиці Огієнка.

8. Малинське море – величезна як для Полісся штучна водойма Малинського водосховища, утворена завдяки греблі на р. Ірша, з міським пляжем при виїзді з міста в напрямку села Потіївка.

9. Великий парк з пам'ятником, курганом слави та алеєю героїв радянського малинського підпілля.

10. Садиба Миклухи-Маклая в урочищі Гамарня на околиці Малина, сьогодні потужний Малинський лісотехнічний коледж, на території якого збереглися рештки парку з 500-річними деревами (відомий як дендропарк Малинського лісотехнічного коледжу) та працює скромний краєзнавчий музей.

За матеріалами «ІЦ Полісся»

l 30101585 1

Последнее изменение Пятница, 30/10/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework