Діагностичний центр у Житомирі - на рівні світових стандартів

У Мілані відбувалося чергове засідання міжнародного конгресу фахівців лабораторної діагностики. У складі української делегації була й головний лікар КУ «Житомирський обласний медичний консультаційно-діагностичний центр» В.Ф.Дімова.

В одній з провідних клінік італійські спеціалісти вирішили продемонструвати можливості одного з найсучасніших швейцарських апаратів.

— Це просто неймовірно! — захоплювалися лікарі з ряду областей України.
І лише Валентина Федорівна не виявляла бурхливих емоцій.
— А вам що, не цікаво? — здивувалася одна з колег.
— Чому ж, просто в нашому центрі таке обладнання є.

...Коли попередній міністр охорони здоров’я перебував на Житомирщині, в нього поцікавилися, чи побачив щось добре.

— Звичайно, у вас є грамотні досвідчені управлінці на місцях, — відповів гість, — пристойна й матеріальна база окремих медичних закладів. Ось, наприклад, обласний діагностичний центр — відмінні умови праці, сучасне обладнання...

Про це згадала В.Ф.Дімова, коли ми відвідали діагностичний центр, котрий за рівнем запровадження сучасних світових стандартів у діагностиці посідає одне з провідних місць у країні. З окремим обладнанням нас і ознайомили в лабораторному відділенні — «серці» центру. Адже від точності досліджень залежить правильність визначення недуги. У приміщеннях — столи з протикислотним покриттям, різноманітні автоматичні прилади, усілякий інструментарій...

Завідуюча відділенням С.П.Куйдан із гордістю показала «побратим» отого апарату, котрий шокував українських фахівців у Мілані. Лікар-лаборант Юрій Лавренчук охоче продемонстрував «таланти» цього велетня швейцарської фірми «РОШ».

Усі аналізи проводяться за повної відсутності «людського фактора», точність їх —99,9%, строки виконання — найкоротші. Причому, реактиви застосовуються лише цієї фірми. «Розумна машина» сама контролює й час завершення їх придатності. До речі, результати аналізів хворим, які проживають у різних населених пунктах області, можна передати електронною поштою.

Зі спеціалістами швейцарської фірми працівники центру контактують в он-лайн режимі. Приїздили представники її і в Житомир, проводили з лікарями конференції. Як висловлюються. А недавно дали на випробування спеціальний реактив, завдяки якому, що дуже важливо, можна визначити на ранніх стадіях передбачуваність тромбоутворення й певним чином запобігти цьому. Адже, відірвавшись,тромби починають свою небезпечну «подорож» в організмі людини, часто стаючи причиною її раптової смерті.

Якось представники діагностичного центру поцікавилися в швейцарських колег, чи є щось «крутіше» за цей апарат. «Нічого, — відповіли, — хіба що за кількістю аналізів».

Кожна лабораторія центру — мов би вікно у таємниці людського організму. Ось, наприклад, у цій, розповідає С.П.Куйдан, в автоматичному режимі проводиться дослідження всіх гормонів людини.

А до цієї лабораторії вхід суворо заборонений. Тут усе — стерильно, і лише спеціаліст у спецодягу може проводити дослідження тільки ручним методом. Це, як пояснює С.П.Куйдан, — «золотий стандарт» дослідження на рівні ДНК і РНК. Світлана Петрівна докладно розповідає про дуже складний процес, у ході якого пробірки з матеріалом проходять шлях через різні бокси, шлюзи, ламінарні шафи, ампліфікатори та інше спеціальне обладнання, поки з’ясується наявність агента певного вірусу. Затим штучним шляхом, аналогічним до природного, його розмножують, аби з’ясувати, чи є в організмі людини збудник якоїсь небезпечної інфекційної недуги.

У цитологічному відділенні — свої унікальні технології. Так, за допомогою японської апаратури проводяться дослідження на онкопатологію. Якщо виникає підозра, розповідає лікар-цитолог Н.В.Тимчук, то знімок скельця з пункцією, який робиться цифровим фотоапаратом, підключеним до мікроскопа, направляють відразу в Інститут ендокринології у Києві. професор Ю.М.Божок, як його називають, великий фанатик своєї справи, вивчивши матеріал, надсилає результат до центру. Тож є можливість хворому, після визначення діагнозу без зволікання проводити певне лікування.

Завідуючій відділенням ультразвукової діагностики Н.М.Ліщук також є що показати. Просто дивує обсяг обстежень на цифровому апараті експертного класу ультразвукової системи «TOSHIBA XARIO 200». Гордістю фахівців, розповідає Наталія Миколаївна, є нова програма — компресійна еластографія, котра визначає кількісну та якісну оцінку ступеню еластичності тканин. Її результати дають можливість диференціювати злоякісні та доброякісні процеси. Цей, що важливо, неінвазивний метод ультразвукового дослідження новоутворень — дуже перспективний.

У лабораторному відділенні вивчають результати дослідження (справа наліво) начмед С.М.Данько, завідуюча відділенням С.П.Куйдан і лікар-цитолог Н.В.Тимчук.

Гордиться діагностичний центр і унікальним американським мамологічним апаратом. Приходив подивитися навіть головний лікар облонкодиспансеру Б.М.Гуля, шкодуючи, що поки такого їх заклад не має.

Керівник центру, заслужений лікар України В.Ф.Дімова говорила й про інші сучасні методи діагностики, запроваджені в центрі. Згадала й про можливість за допомогою мультимедійної системи консультувати хворих на відстані — в районах. Наголосила вона, що все сучасне обладнання придбане за позабюджетні кошти.

Після цієї своєрідної екскурсії ще раз переконалися: В.Ф.Дімова провела справжню технічну «революцію» в центрі. Оптимізму й наснаги в роботі Валентині Федорівні додає їх висококваліфікований дружний колектив, яким вона дуже пишається. Бо ж усіх об’єднують спільні радості й турботи, а головне — увага та повага до людини.

 

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Прочитано 607 раз

Последнее изменение Понедельник, 12/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework