Житомирянам на замітку: Конопля і Україна – а ви вже відмовилися від стереотипів?

Що ви знаєте про коноплі (канабіс)? Що насправді ми здатні отримати від цього продукту?Відповідь на це питання ми і постараємося отримати.

 Що насправді являє собою конопля?
Так склалося історично, що конопля – одна з найдавніших агрокультур у світі. Її вирощували для виробничих і технічних цілей в таких відомих цивілізаціях як Єгипетська та Шумерська. Але батьківщиною конопель вважається Азія, звідки вона поширилася по всьому світу. Насіння цієї цікавої рослини використовувалося в давнину в якості лікарського засобу. Вчені дізналися про це завдяки знайденим посудинам з коноплею, в різних культових спорудах наших предків.
На території України конопля в якості сільгосп культури відома з давніх часів. Сільські жителі використовували пряжу з цієї рослини, плели сітки і мотузки, виготовляли дуже корисне масло і навіть вітрила для суден.
Факт залишається фактом – в середині 20 століття найбільша площа під коноплю відводилася саме в СРСР. Для цього виводилися спеціальні технічні сорти які містили мінімальну кількість наркотичної речовини (близько 0,1%).
Вона не завжди відносилася до нелегальної продукції. Так, перший закон, який забороняв вирощування канабісу був введений в США в 1937 р. Основною причиною послужила наявність в рослині наркотичної речовини ТГК, а так як відрізнити технічні посіви від наркотичних без аналізу для непрофесіонала важко, заборона була накладена на всю культуру.
Конопля і зараз застосовується в безлічі сфер виробництва: волокна використовують для виробництва тканин, паперу, мотузок і ниток; з насіння добувають олію і використовують у фармацевтичній сфері; крім того коноплю можна застосовувати в якості палива і корму для тварин (починаючи від великої рогатої худоби і закінчуючи птахами). Якщо не вірите – почитайте склад корму для папуг. Там обов’язково знайдуться зерна конопель, так як вони вважаються дуже корисними для тваринного організму.
У природі існує всього три види коноплі, але селекціонери навчились виводити найрізноманітніші сорти. Таким чином, сучасний гібридний сорт, при відповідному догляді здатний дати урожай через 2 місяці. Наша земля добре підходить для вирощування технічного канабісу. Так що ж перешкоджає цьому?


Конопля в українському агробізнесі
Так як, завдяки вченим, які вивели практично не містячу гашиш коноплю, відкрилися величезні можливості по використанню цієї корисної культури, для українських аграріїв відкрилися нові можливості.
Виробництво споживає конопляну сировину і випускає абсолютно екологічні тканини і пакувальні матеріали. 1 гектар дозрілої коноплі дає 5-6 м 3 деревини, тоді як з такої ж площі лісу ми отримуємо всього 3,5 м 3 . І конопляне паливо по калорійності дуже часто порівнюють з вугіллям. Чого тільки вартий факт, що бетон, виготовлений із застосуванням конопель в кілька разів міцніше того, який зроблений на основі сталі. До складу корпусу Боїнга 787, які виробляють з вуглеводних композитів – 80% конопель. Що вже говорити про олію, що містить величезну кількість вітамінів, макро і мікро речовин.
В цілому, сфера застосування коноплі вкрай широка і рясніє можливостями для сучасного виробника. Але в той час як в 90-х у всьому світі починали відроджувати коноплярство, яке давало рентабельності в 4-6 разів вище, ніж зернові культури, в Україні вона стала практично забута. Якщо порівнювати з 80-ми роками (104 тис. га), коноплярство в нашій країні зникло (1 тис. га в 2000 р). Починаючи з 2012 р. її актуальність в сільському господарстві зросла, і галузь починає своє відродження. На сьогоднішній день величезна частка виробленої сировини відправляється на експорт до Китаю.
На вирощування технічного канабісу досі необхідний спеціальний дозвіл, отримати який доволі важко, проте держава стала на сторону фермера. І тепер тільки від аграріїв буде залежати майбутнє української коноплі.

 

Джерело: weloveua

Прочитано 494 раз

Последнее изменение Среда, 12/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework