«Мертва вода» на Житомирщині: У річках Случ і Хомора вже не можуть жити живі організми

У квітні 2016 року невідомою речовиною було забруднено річки Случ і Хомору, що спричинило масову загибель раків, бобрів та інших річкових організмів.

Новоград-Волинською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом порушення правил охорони вод, що спричинило забруднення поверхневих вод і створило небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля. Досудове слідство проводять поліція, екоінспекція, санепідемслужба.

Відколи розпочалася копітка робота екологів та експертів, були зроблені необхідні хімічні аналізи води. Вони показали такі жахливі перевищення шкідливих речовин у Хоморі, що її воду експерти назвали «мертвою», оскільки в ній вже не можуть жити живі організми. Це вказує на те, що ймовірне джерело забруднення могло бути поблизу цієї річки. У результаті під підозру екологів потрапили два підприємства ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» (Хмельницька область) та ПАТ «Миропільська паперова фабрика» (Житомирська область).

Для того, щоб прискорити розслідування цієї екодиверсії, потрібно також провести розрахунки завданих збитків. Відповідно до методики їх обчислення, необхідно було взяти щонайменше 3 проби води для подальших аналізів, щоб достеменно підтвердити факти забруднення води і перевищення в ній шкідливих речовин. Це доволі складна процедура, але її необхідно пройти сповна.

За словами самих перевіряючих, їх робота блокувалася з боку керівництва ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика».

Спочатку їх взагалі не пускали на територію фабрики і не надавали необхідних документів, хоча була ухвала суду про проведення позапланової перевірки. Тому 10 травня слідчим слідчого управління ГУНП у Житомирській області у рамках досудового розслідування, було проведено обшук на підприємстві для дослідження факту викидів відходів у річки, що призвело до масової загибелі живих організмів. Вилучено низку документів та відібрано зразки стоків води. На Миропільській паперовій фабриці позапланова перевірка пройшла без особливих ексцесів. Зрозуміло, що справжніх винуватців цієї екологічної катастрофи повинні визначити слідство і суд.

За інформацією «Житомирщина»

 

Последнее изменение Вторник, 07/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework