У призначенні субсидій зміни

27 квітня 2016 року на засіданні уряду було прийнято постанову за № 319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (набрала чинності 30.04.2016), якою внесено ряд новацій у порядок надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Що означають ці зміни і кого вони стосуються?

Про це - у роз’ясненні, що надав редакції департамент праці і соціального захисту населення обласної держадміністрації.

Або пільги, або субсидії

З 1 травня 2016 року особам, які користуються пільгами на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу, при призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без урахування цих пільг. У разі призначення таким громадянам житлової субсидії відповідні пільги їм не нараховуються. Якщо ж розмір субсидії становитиме 0,0 грн., вони й надалі зможуть користуватися пільгами.

Ця новація, вважають урядовці, не призведе до зменшення рівня соціального захисту населення, оскільки обсяг обов’язкового платежу за послуги при нарахуванні субсидії залежить лише від доходів сім’ї.

Перелік послуг розширився

Постановою доповнено перелік послуг, на оплату яких призначається субсидія. До нього також увійшла послуга з управління будинком (з урахуванням вимог Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Якщо житло — в оренді

Норму щодо призначення за рішенням комісії субсидії особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, доповнено умовою, якою передбачено нарахування цій особі плати за житлово-комунальні послуги.

Це викликано тим, що при відсутності засобів обліку комунальних послуг кількість осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, нерідко відрізняється від кількості людей, які орендують житло, що ускладнює розрахунок житлової субсидії. Тому прийнято рішення: плата за послуги має нараховуватися на осіб, які орендують житлове приміщення. При цьому не вимагається відкриття на цих осіб особових рахунків.

За наявності договору найму (оренди) субсидія призначається по місяць, у якому завершується термін його дії. Призначення субсидії на наступний період здійснюється на підставі заяви і декларації.

Період урахування доходу відтепер інший

Виключено норму щодо можливості призначення субсидії на підставі доходів за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія, а також — щодо врахування розміру пенсії за останній місяць перед зверненням.

Відтепер субсидія розраховується на підставі доходу осіб за попередній календарний рік, а субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, що призначається в першому кварталі, - на підставі доходу за перші три квартали попереднього календарного року.

Як обраховується дохід

При призначенні субсидій збільшено розміри доходів, що враховуються до сукупного доходу для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку, до:

* двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб,—для платників першої групи;
* трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб,—для платників другої групи;
* чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб,—для платників третьої групи.

При цьому до сукупного доходу не зараховується дохід, отриманий самозайнятою особою, та дохід від підприємницької діяльності, інформацію про які надає ДФС на запит органу соціального захисту населення.

Якщо субсидія призначається працездатним громадянам, які не працюють (крім учнів і студентів, котрі проживають з батьками чи іншими членами родини; військовослужбовців строкової служби) і середньомісячний дохід яких менший прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, то до сукупного доходу за кожен місяць тепер враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. В окремих випадках для громадян, які проживають у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах, за рішенням комісії може враховуватися дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

При розрахунку субсидій для студентів денної форми навчання, які мають батьків, зареєстровані самі в житлових приміщеннях і не одержують стипендії, а також для осіб, котрі перебувають на обліку в центрі зайнятості і не отримують допомоги по безробіттю, та середньомісячний дохід яких менший за прожитковий мінімум для працездатних осіб, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Із переліку осіб, до доходу яких враховуються фактичні розміри соціальних виплат, виключено громадян, котрі отримують допомогу по догляду за інвалідом І групи або особою, яка досягла 80-річного віку. До їх сукупного доходу враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб або, у разі прийняття відповідного рішення комісією, — дохід для осіб, які проживають у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах (один прожитковий мінімум для працездатних).

Перелік доходів, які не враховуються до сукупного доходу при призначенні субсидії, доповнено державною соціальною допомогою на дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та щомісячною адресною допомогою внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Надано право громадянам не підтверджувати довідками доходи, зазначені ними у декларації, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування, у випадку неможливості надати відповідні довідки. За таких обставин заявник додає письмове пояснення у довільній формі, в якому зазначає причини неподання довідок та розмір таких доходів, які враховуються до сукупного доходу.

За інформацією «Житомирщина»

 

Последнее изменение Среда, 15/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework