Рятувальники ДСНС України застерігають: необережне поводження з вогнем є причиною пожеж в екосистемах!

Триває пожеженебезпечний період. Останнім часом до спекотної погоди додаються сильні пориви вітру. 

Розведення ж багать в лісових масивах у спекотну вітряну погоду, викидання у суху траву чи на узбіччя доріг недопалків сприяє виникненню пожеж в екосистемах і швидкому поширенню вогню на значні відстані. Ситуація погіршується у період масового відпочинку людей на природі у вихідні та святкові дні. Водночас пожежі наносять непоправної шкоди не лише навколишньому середовищу, але й людям – вогонь може поширитися та з відкритої території перекинутись на житлові будинки.

Минулої доби, 6 липня, в природних екосистемах України виникло 46 пожеж, з них: на відкритій території — 37, у лісових масивах — 8, торфу — 1.

На Житомирщині тільки за перший тиждень липня сталося 9 пожеж в екосистемах, із яких 4 – в лісових масивах та 5 - це загоряння сухої трави. У загальному підсумку вогнем пройдено площу понад 6 гектарів.

Недотримання правил пожежної безпеки, а саме: спалювання сміття, необережне поводження з вогнем, непогашений сірник чи недопалок може стати причиною масштабних пожеж. Саме тому нині всі зусилля рятувальників спрямовані на протидію пожежам в екосистемах.

Фахівці Служби порятунку спільно з працівниками лісового та мисливського господарства проводять з громадянами інформаційно-роз’яснювальну роботу, звертаючи основну увагу на правила безпечного приготування їжі на природі та дотримання правил пожежної безпеки в лісових масивах та лісопарках. Фахівці радять, виїжджаючи на природу, завжди мати із собою найпростіші засоби пожежегасіння – необхідний запас води, автомобільний вогнегасник та лопату. Готувати їжу краще на мангалі.

Взагалі у пожеженебезпечний період варто утриматися від розведення багаття, бо найменші пориви вітру можуть спричинити перекидання жару і займання сухої трави. Також заборонено заїжджати на автотранспорті в лісові масиви.

Безпечніше за все, вважають лісівники організовувати дозвілля у спеціально облаштованих пунктах відпочинку в лісових масивах вздовж автошляхів, де є відведені місця для вогнищ, напоготові засоби пожежогасіння, створені умови для дитячого відпочинку. Це так звані рекреаційні зони, спеціально встановлені працівниками лісомисливських господарств вздовж трас для відпочинку і безпечного користування природними ресурсами.

Відпочивати слід з приємністю для себе та без шкоди для довкілля!

Будьте пильними та у разі виникнення пожежі негайно телефонуйте до Служби порятунку «101».

 

 

Последнее изменение Четверг, 07/07/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework