Містичне та незвідане місто: підземелля Житомира

Здавалось би чого фантастичного та незвіданого може бути у Житомирі але все ж таки історія нашого міста вкрай містична й захоплююча.

Багато сліпих плям є в біографії кожного міста, та таємнича сторона поліських земель, напевно, є найменш досліджуваною, що в свою чергу посіяло безліч міфів та легенд. Однією з таких нерозвіданих й по нині загадок є Замкова гора, а якщо бути точнішими, то підземелля, які беруть свій початок саме тут. Про підземні ходи в старій частині міста знає напевно кожен, але не кожен наважиться туди зазирнути, адже їх згубний характер відлякує. І, навіть, подейкують про прокляття Житомирських підземель…

Житомирські підземелля - унікальні, невивчені пам'ятки історії. Вони були складовою частиною замку-фортеці. Їх історія тісно переплетена з історією Замкової гори. Замок був розташований на Замковій горі (займав територію від Краєзнавчого музею до обривів р. Кам'янки та Чуднівського мосту). У 1802 р. замок згорів. На валах, що залишилися, губернатор влаштував бульвар. Близько 1890 р. міська дума розпродала городище під приватні садиби. Вали були сплановані і замок зник. До цього часу підземні ходи втратили свою стратегічну цінність. І з другої половини XVIII століття використовуються як сховище сільсько-господарських продуктів. А пізніше перетворюються на тягар для міста. Час від часу в різних кінцях міста трапляються провали, в глибині яких видно кам'яні склепіння, які залишились від литовсько-польського періоду.

Крім того відомо безліч легенд й переказів про створення підземель. Так, в одному з переказів йде мова про те, що підземні ходи на території міста почали будувати ще слов'яни-язичники задовго до введення християнства. Продовжили цю справу ченці-візантійці. Добудовували поляки з литовцями. І коли в XI сторіччі на Русь почастішали напади татар, київські ченці частину своїх скарбів перевезли і сховали в Житомирських печерах. А в один з нападів кочівників на місто, його мешканців вирішили сховати все найдорожче в підземеллі. Доручили це найповажнішому, який спустився під землю зі скарбами і не повернувся. У XIX ст. була створена експедиція за скарбом підземного міста. Сміливці спустилися під землю і не повернулися. Були організовані пошуки. Але слідів експедиції відшукати так і не вдалося. Склалось враження про зловісний характер самих земель, що поглинають скарби та душі.

 

Джерело: www.0412.ua

 

Последнее изменение Воскресенье, 07/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework