Міні-ГЕС: енергопотужності відроджуються

Колись незамінні, а потім забуті і занедбані малі гідроелектростанції швидко відроджуються і повертаються із небуття. 

Інвестори зараз «розхоплюють» їх, як гарячі пиріжки. У нашій області вже відновлено роботу більше 15 гідроелектростанцій місцевого рівня, ще з десяток їх — у стадії модернізації. І це, як кажуть, приємний сигнал для економіки області. А щоб детальніше оцінити «плюси» і «мінуси» сучасної мініенергетики, разом із фахівцями обласного управління водних ресурсів ми вирішили відвідати деякі гідроспоруди.
В Олевському районі діє одна потужна гідроелектростанція — у селі Лопатичах. Вона була здана в експлуатацію у 2010 році й стабільно працює по сьогоднішній день. Нинішній її власник — ТОВ «Український енергетичний розвиток» — провів тут капітальний ремонт приміщень, замінив гідротурбіну, зміцнив греблю, наповнив водосховище. Взагалі-то ця ГЕС була побудована ще у 1951 році, але працювала не дуже довго, бо настали часи «гігантоманії», коли вважалось, що малі ГЕС вже не потрібні.
У 2010 році Лопатицьку ГЕС було відновлено вже у модернізованому вигляді. Тепер вона виробляє приблизно 160 кВт за добу, в залежності від пори року і руху води. Але й ці кіловати надто важливі сьогодні при загальному дефіциті енергоресурсів.
Місцева гідроенергетика дає значні переваги і для регіону, адже і водосховище, і гребля отримали нового ефективного господаря. Раніше цей важливий гідрооб’єкт був практично безгосподарним і поступово розвалювався, що спричиняло величезні аварійні ризики для місцевого населення, адже існувала загроза затоплення значних територій.
Головний інженер Олевського управління водних ресурсів Анатолій Савчук запевняє, що тепер, після ремонту греблі та встановлення нової гідротурбіни, ці загрози стали мінімальними, а контроль за ситуацією став цілодобовим. Тим більше, що нові власники ГЕС допомагають жителям села в освітленні вулиць, ремонті доріг, збереженні водосховища і довкілля.

За матеріалами zhytomyrschyna.zt.ua

Последнее изменение Среда, 28/09/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework