У ЖДУ польські та українські науковці говоритимуть про 25 років руйнації Радянської імперії

4 листопада 2016 року о 10:00 у конференц-залі ЖДУ імені Івана Франка відбудеться ІІІ Міжнародна наукова конференція «ПОЛЬЩА-УКРАЇНА: СПІЛЬНІ ШЛЯХИ ДО СВОБОДИ. СПІВПРАЦЯ ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКА В ПЕРЕЛОМНИХ МОМЕНТАХ ІСТОРІЇ ТА СУЧАСНОСТІ». 

Тематика зустрічі українських та польських науковців 2016 року - «25 років руйнації Радянської імперії: історичні аспекти та сучасність».
Відкриють конференцію член-кореспондент НАПН України, ректор Житомирського державного університету імені Івана Франка Петро Саух, представник Канцелярії Президента Польщі Рафал Дзенцьоловський, заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Ярослав Лагута, радник-міністр, генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Томаш Олейнічак, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Матвій Хренов, завідувач відділу новітньої історії та політики Інституту історії України НАН України, презедент Міжнародної асоціації гуманітарії Георгій Касьянов, Ks. prof. dr hab. Józef Stala (Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie, Polska) та інші почесні гості.
Програма ІІІ Міжнародної конференції передбачає роботу двох пленарних засідань: "Історична політика та процеси державо- й націотворення в країнах Балто-Чорноморського регіону 1980-2016 років" та " Історична політика та формування історичної пам’яті в країнах Балто-Чорноморського союзу".
Підведе риску пленарних засідань презентація першого документального фільму про Голокост у м. Рівне «Розстріляне місто». Стрічка розповідає про трагедію, що трапилася 7 листопада 1941 року у Рівному, коли в урочищі Сосонки нацисти вбили щонайменше 17 тис. євреїв. На той час це була майже половина населення Рівного. Фільм відтворює життя довоєнного міста, щоб глядач якнайкраще зрозумів, наскільки нацисти змінили його портрет. Наприклад, як війна перетворила колишніх друзів на вбивць та жертв. «Розстріляне місто» було знято ГО «ЦСПП «Мнемоніка» в рамках реалізації проекту «Відродження полікультурності у меморіальному просторі Рівного» за підтримки Фонду імені Рози Люксембург. Очікується, що під час обговорення фільму найжвавіші дискусії будуть розгортатись щодо достовірності точних дат розстрілів, українську колаборацію у час війни та проблему (не)відображеності єврейського минулого міста Рівне у його символічному просторі.
Далі учасники ІІІ Міжнародної наукової конференції працюватимуть у чотирьох секціях: «Польща – Україна: етапи спільного поступу. Процеси державо- та націотворення в країнах Балто-Чорноморського регіону», «Польща-Україна: від другої Речі Посполитої до сучасності», «Історія: magistra vitae, пропаганда чи наукова дисципліна», «Культура як елемент міждержавного діалогу».

Последнее изменение Среда, 02/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework