Фотограф Леонід Шевчук: Якось у секон-хенді знайшов японський фотоапарат

Нинішній рік є ювілейним для фотомистецтва. У 1826 році французький винахідник Жозеф Ньєпс зробив перше в історії зафіксоване фото - «Вигляд з вікна». Тож нині минає 190 років фотографії та прообразу фотоапарата. 

Житель Житомира Леонід Шевчук вирішив увічнити цей ювілей, відкривши унікальну експозицію. ЇЇ основою є фотоапарати минулих епох.

Леонід Маєвич фотографуванням займається майже чотири десятки літ - дитяче хобі з роками стало його професією. «Я прийшов на фотогурток 12-річним школярем. Було це у 1979 році, - розповідає фотомайстер. - І відтоді «захворів» фотографією на все життя». Тоді ж, у дитинстві, стався випадок, який мовби запрограмував у долі Леоніда Шевчука колекціонування фотоапаратів. 

«Якось мій керівник гуртка повідомив, що завтра нам випишуть новий фотоапарат, - згадує Леонід. -Тож теперішній спрацьований, марки «Старт», треба списати. Як саме? Виявилося, варварським способом - розбити молоток! Такими тоді були правила утилізації списаної техніки. Керівник дав мені молотка - і наказав розбити фотоапарат. Заплющивши очі, я мусив зробити наказане. Цю «страту» фотоапарата запам’ятав на все життя. А через багато років вирішив: віднайду такий самий «Старт»! І таки знайшов модель 1963 року випуску. Отак і почалася моя колекція».

Сьогодні в експозиції Леоніда Шевчука - понад 160 фотоапаратів. Здебільшого це радянські моделі, є також експонати німецького і японського виробництва. Найстаріший - Репортер» 1930-их років з об’єктивом на розсувній «гармошці». А ось теж вкрай рідкісна модель - «Друг». Леонід Маєвич зізнається, що ніколи не чув про таку марку, хоча все життя займається фотографією. «Коли мені один знайомий сказав, що в його діда є такий апарат,я не повірив, - розповідає Леонід Маєвич. - Поїхали до діда у гості - там я вперше побачив таку модель. Купив її у старенького. А потім довідався, що «Друг» - це експериментальний фотоапарат. Випустили його у 1960-их роках малою партією - 25 тисяч. Для порівняння: «Зенітів» було випущено 20 мільйонів. А «Друг» - це справжня рідкість, яка є окрасою моєї колекції».

Свою експозицію збирач поповнює різними способами. Щось дарують друзі, щось купує через Інтернет, щось знаходить на барахолках. А один фотоапарат чоловік знайшов... у секонд-хенді. «Посеред купи одягу стояв футляр. Зазираю,а там - японський апарат! - каже пан Леонід. - Запитую в продавців, скільки коштує? А вони - у відповідь: «У нас сьогодні все - по 160 гривень за кіло!». Зважив - якраз кілограм. Тож купив за 160 гривень ,мов одяг на вагу».

На полицях експозиції красуються майже всі фотоапарати, випущені в СРСР у повоєнні часи: «Киев», «Зенит», «Зоркий», «Мир», «ФЕД», «Кристалл», «Друг», «Чайка», «ЛОМО», «Смена»... А поруч на підлозі стоять «важковаговики» - масивні фотоапарати на спеціальних візках. «Це павільйонні фотокамери, - пояснює колекціонер. - Одна - радянська, інша німецька. Зроблені вони у 1950-ті роки, хоча такі самі випускалися ще у ХІХ столітті. Найцікавіше, що ця фототехніка (як і більшість раритетних фотоапаратів у моїй колекції), попри свій вік справно працює. Заряджай плівку чи пластини - і чекай, поки вилетить пташка!».

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Последнее изменение Среда, 16/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework