Ніж періоду Київської Русі та свинцеві кулі козацької доби: Археологи продовжують розповідати про знахідки на Замковій горі. ФОТО

Археологи, які взялися досліджувати історичну частину Житомира, продовжують розповідати про результати своєї роботи та знахідки. 

Із щоденника Житомирської археологічної експедиції

24 жовтня, понеділок

Роботи на шурфі № 6 продовжені. До робіт приєднався знавець житомирських старожитностей, член Житомирського археологічного товариства (1981-1985 рр.) Володимир Задворний-Церковний. Заглиблюємося ще нижче. На глибині 2,5 м знайдено залізний ніж періоду Київської Русі довжиною 10,4 см, а у викидах ґрунту – уламок керамічної люльки XVII – XVIII ст. Після завершення робіт шурф було засипано.

Розпочато роботи на шурфі № 7. У верхніх прошарках зафіксовані рештки кам’яного фундаменту, подібний до того, що виявлені у шурфі № 6. На глибині 1,25 м простежуються сліди пожежі. Під час розкопок знайдено мідну монету російського карбування, написи на якій стерті, ледь простежується дата 1819 рік, свинцеві кулі, вважають козацької доби, фрагменти гончарного посуду покритого темно-зеленою поливою та пічної кахлі, уламок крем’яного пластинчастого відщепу і кістки тварин. В нижніх шарах, на глибині понад 3-х метрів, знайдені уламки глиняного посуду, орієнтовно давньоруського та післямонгольського часів. На останок проведено зачистку стінок і дна шурфа, складено креслення, опис, здійснено фотофіксацію.

13.11.2016 р.

25 жовтня, вівторок

Продовжені роботи на шурфі № 8. Культурні нашарування в цій частині скверу виявилися досить потужними, понад 3-х метрів, густо насичені будівельним сміттям. Складається враження, що на цьому місці було викопано дуже глибоку яму, куди скидали сміття.

Під час розкопок знайдені уламок крем’яного відщепа і фрагмент скляної посудини з цікавим тавром. Воно рельєфне, виступає над площиною стінки на 2 – 3 мм, овальної (в середині круглої) в плані форми розмірами 2 х 2,3 см. У верхній частині літера А, а в нижній - цифри, можливо, дата – 1815!

Проведено зачистку стінок і дна, складено креслення, опис, здійснено фотофіксацію. Роботи на шурфі були завершені.

16.11.2016 р.

29 жовтня, субота

Розвідувальні розкопки продовжено у північно-західній частині скверу, навпроти Хрестовоздвиженської церкви та будівлі колишнього магістрату. На досліджуваній ділянці закладено три шурфи №№ 9 – 11. Культурний шар порівняно з іншими шурфами тут незначний і менш насичений будівельним сміттям.

Навпроти Хрестовоздвиженської церкви неподалік вул. Кафедральної закладено шурф № 9. Під час розкопок на глибині 0,10 м від сучасної поверхні виявлені рештки потужного кам’яного фундаменту, який поділив шурф на дві частини. Зробили спробу поверху простежити його контури. Більш-менш вцілілі його рештки вдалося простежити на ділянці довжиною понад 12 метрів, але він продовжувався далі. Оскільки він пересікав пішохідні доріжки зачистку фундаменту було припинено. В шурфі, на площі вільній від фундаменту, заглибилися на декілька штиків. Встановлено, що культурний шар у цьому місці не порушений, насичений артефактами, у тому числі фрагментами глиняного посуду періоду Київської Русі, посуду XVI – XIX ст., серед яких ручка від сковорідки, уламок денця із наскрізними отворами (цідильник), уламки будівельної кераміки і пічних кахлів. Знайдено також залізні цвяхи, ключ, уламок підкови, пряжку, брошку, гудзики, дуже потерту діаметром 3,2 см мідну монету російського карбування, на якій лише простежується дата – 1870 р. та монету номіналом 20 копійок 1948 р.

На південний схід від шурфа № 9, неподалік пішохідної доріжки, закладено шурф № 10. Розкопаний до глибини 0,60 – 0,70 м. Побутового і будівельного сміття не зафіксовано. Ґрунт м’який, темний, густо насичений різноманітними артефактами. І в цьому місці культурний шар виявився не порушеним. Під час розкопок знайдені фрагменти глиняного посуду періоду Київської Русі, пізнього середньовіччя та нового часу, уламки пічних кахлів, залізну пряжку і підковку та кістки тварин.

На південний захід від шурфа № 9, навпроти будівлі колишнього магістрату, поблизу пішохідної доріжки, закладено шурф № 11. Культурний шар порівняно з попередніми шурфами більш світліший і не такий потужний. Вже на глибині близько 1 м почав простежуватися темно-жовтого кольору лесовий ґрунт, очевидно материк. Під час розкопок у верхніх горизонтах культурного шару виявлені уламки глиняного і скляного посуду XVІІI – ХХ ст., залізну пряжку і дуже пошкоджену окислами мідну монету російського карбування – копійку Олександра ІІ 1863 р.

16.11.2016 р.

О.О. Тарабукін
старший науковий співробітник відділу досліджень
об'єктів культурної спадщини та науково-методичної роботи з музеями

Последнее изменение Пятница, 18/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework