Внаслідок всихання на Житомирщині соснових насаджень держава щорічно втрачає понад 150 мільйонів гривень

Масове всихання соснових насаджень на Житомирщині лісівники краю вважають сьогодні чи не найбільшою загрозою для лісу.

Ділянки хворих деревостанів з жовтою хвоєю та стовбурами без кори можна побачити фактично на всій території Житомирщини. З 2011 року, коли були виявлені перші осередки всихань хвойного лісу на території Житомирської області, їх площа збільшилась майже втричі і за даними 2016 року сягає понад 2800 гектарів.

На сьогодні ліків від цієї хвороби немає, єдиний вихід попередити розповсюдження, це санітарні рубки, часто – суцільні, пише прес-служба обласного управління лісового та мисливського господарства. При цьому процедура відведення ділянок під санітарні рубки виписана так, що від моменту виявлення хвороби до початку рубки проходить від двох до трьох місяців і за цей час деревина втрачає свою ділову якість.

"Вкрай важливо провести санітарні рубки до того, поки деревина не втратить свою ділову цінність. Бо якщо стовбур дерева посиніє – його можна реалізувати лише як дрова, – цитує начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Андрія Курінського прес-служба. – Від цього втрати несе не лише лісгосп, а й держава. Підраховано, що у зв'язку із втратою якості деревини через цю хворобу, держава лише від лісгоспів Житомирщини щорічно втрачає 150-170 мільйонів гривень". Лісівники застерігають, що ситуація вже не просто загрозлива, а критична. І сподіваються, що уряд прийме виважене екологічне та економічне рішення щодо лісів Полісся без політичних та емоційних складових.

 

Джерело: 103fm.com.ua

Последнее изменение Четверг, 19/01/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework