×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Нинішнє покоління все менше згадує Афганську війну. Але не можна забувати про неї, нехтувати уроками історії.

Виставка творчих робіт ветерана Афганської війни Василя Вознюка, художників Володимира Кравчука, Олександра Котвіцького, Лариси Ментової, що експонується в обласній універсальній науковій бібліотеці імені О.Ольжича, присвячена Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав, 28­-ій річниці виведення Радянських військ із Афганістану.

За словами голови Житомирської міської спілки воїнів-­інтернаціоналістів Юрія Панасюка, художня виставка є чудовою нагодою не лише подякувати нині живим бійцям, котрі мужньо пройшли крізь горнило важких випробовувань, вшанувати полеглих, а й звернути увагу суспільства на патріотів держави, які чесно виконали, й нині виконують військовий обов’язок.

Нинішнє покоління все менше згадує Афганську війну. Але не можна забувати про неї, нехтувати уроками історії.

— Щоб там не говорили, але 15 лютого війська 40­-ої армії вийшли з Афганістану з розгорнутими бойовими прапорами, — наголосив Юрій Панасюк. — Жодної бойової операції на території Афганістану ми не програли. На жаль, було багато втрат, що не дають спокою й нині.

Через горнило Афганської війни пройшли близько шести тисяч жителів Житомирської області, 133 з них віддали своє життя на чужій землі, 800 стали людьми з обмеженими можливостями. Нині в Житомирі проживають близько 1200 ветеранів бойових дій на території інших держав.

Голова обласної спілки ветеранів Афганської війни, полковник запасу Павло Ментов наголосив на тому, що афганці — завжди в строю. Перший батальйон для участі в миротворчій місії в незалежній Україні був сформований переважно з ветеранів війни в Афганістані. Багато бойових побратимів є учасниками АТО.


Учасник АТО, керівник регіонального відділення Державної служби України у справах ветеранів війни та антитерористичної операції Валерій Логінов зазначив, що воїни­-інтернаціоналісти є мужніми людьми, котрі свого часу в Афганістані чесно виконали військовий обов’язок.

Голова громадської організації «Ветерани Повітряно-­десантних військ, Союз десантників Житомирської області», кавалер орденів Бойового Червоного прапора, Червоної Зірки, полковник у відставці Віктор Чабаненко в Афганістані обіймав посади начальника штабу та командира парашутно-­десантного батальйону. Довелося командувати молодими бійцями, найстаршому з яких був 21 рік. Але це були сильні духом юнаки. Офіцер вважає, що бойові ордени, якими його нагородили за службу в Афганістані, по праву заслуговують усі його бійці.

Колишній командир мінометної батареї повітряно-­десантної дивізії, полковник у відставці Віктор Скиба був у числі тих військовослужбовців, котрі у складі своїх підрозділів першими увійшли в Афганістан. Він поділився спогадами з бойового минулого. З особливою гордістю зазначив, що за два роки, два місяці та 22 дні, що провів в Афганістані, зі складу його батареї в бою загинули двоє військовослужбовців.

Своїми спогадами із молоддю поділилися також полковники у відставці Олег Коновалов, Василь Залізко, Микола Дрозд. Юнакам і дівчатам було цікаво поспілкуватися з ветеранами, котрі представили на виставці й свою військову форму з бойовими нагородами.

 

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі новини Житомира

Последнее изменение Среда, 15/02/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework