Орієнтир — на внутрішні резерви і ринки

Зона Лісостепу, як відомо, не є надто сприятливою для ведення лісогосподарської діяльності.

А Бердичівський держлісгосп розміщений на територіях чотирьох південних районах області: Чуднівського, Любарського, Романівського і Бердичівського. Нині його загальна площа становить 25,6 тисячі гектарів та розкидана по 57 окремих контурах.

Дуже великою є протяжність території цього господарства: майже 100 кілометрів від Чорнолозького лісництва до Миропільського, а середня відстань між центрами лісництв подекуди сягає 50 кілометрів. Великі відстані — це великі витрати. Скажімо, нижній склад лісгоспу розміщений у Романівському районі, на станції Разіне, і якщо сюди возити із лісосік трельований ліс із Бердичева, то треба долати десятки кілометрів. Тому керівництву Бердичівського держлісгоспу вдалося організувати відвантаження лісопродукції із проміжних складів та станції у Бердичеві, і це дало змогу відчутно зменшити витрати на транспортування деревини.

Південна «географія» помітно впливає і на структуру лісів. Якщо на півночі області переважають хвойні насадження, то у Бердичівському лісгоспі домінують листяні породи, а серед них — дуб (65%), ясен, клен, граб. А весь місцевий «асортимент» налічує загалом 36 видів, включаючи яблуню, грушу, вільху, тополю, березу, осику, вербу та інші. У зоні Лісостепу, як відомо, переважають чорноземні грунти, сосну вирощувати тут недоцільно, тому бердичівські лісівники такі лісопосадки масово не створюють, а перевагу надають насадженням дуба звичайного і червоного, а також березі, вільсі та іншим листяним культурам. Враховуючи те, що вихід ділової деревини із таких порід —не великий (20 — 30%), значна частина її йде на дрова, як паливні, так і технологічні. Теж надто потрібний нині товар, що не залежується на складах, адже більшість довколишніх соціальних, медичних і педагогічних установ відмовились від надто дорогих газу і мазуту та перейшли на використання альтернативних видів палива. Майже всі школи, лікарні та інтернати у цих чотирьох районах розташування держлісгоспу встановили твердопаливні котли, тож потреба в дровах зросла у рази. Лісівники часто підвозять дрова у такі заклади власним транспортом.

З початку 2016 року діє мораторій на експорт лісу­кругляка цінних порід, а з цього року — сосни. Бердичівський держлісгосп і раніше експортував незначну частину деревини, а зараз її поставки за кордон повністю припинені.

— Нас сьогодні більше хвилює не заборона експорту, а кліматичні аномалії, — каже директор ДП «Бердичівське лісове господарство» Олександр Мудревський. — Через посуху, хвороби за декілька останніх років майже повністю загинули 30­річні ялинові насадження і навіть завчасні санітарні рубки не завжди могли зупинити навалу шкідників. Зараз ми створюємо молоді, більш адаптовані до кліматичних змін, лісопосадки, проводимо за ними посилений догляд. Першочергове наше завдання — стовідсоткове заліснення всіх зрубів, — зазначає директор лісгоспу.

Майже всю лісосировину в лісгоспі тепер закупляють вітчизняні споживачі, хоча внутрішній ринок через значне перенасичення скоро не зможе, мабуть, споживати і переробляти великі обсяги деревини і її знову доведеться вивозити на склади або значно зменшувати вирубку розрахункової лісосіки, — бідкаються лісівники.

І все ж ДП «Бердичівське лісове господарство» має стабільні виробничі показники і перспективи. Обсяги реалізації продукції у 2016 році досягли 57660 тисяч гривень, а це на 18% більше, ніж у році позаминулому. Всього ж її було заготовлено 83,1 тис. кубометрів. Освоєння лісосічного фонду протягом року проводилося в обсягах гарантованого збуту. Цього року бердичівські лісівники зробили ставку на внутрішні резерви, вони планують проводити заліснення новими, більш продуктивними породами дерев, повністю задовільнити потреби місцевих споживачів у деревині і дровах.

Нині на підприємстві працюють 280 працівників і щороку кількість робочих місць поступово зростає. Торік до бюджетів усіх рівнів Бердичівський держлісгосп сплатив більше 13 мільйонів гривень податків та 5,1 мільйона гривень — внесків до Пенсійного фонду. Ці цифри — переконливий аргумент важливості підприємства для економічної та соціальної рівноваги всього південного регіону нашої області.

 

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі новини Житомира

Последнее изменение Среда, 15/02/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework