Єврейське кладовище у Житомирі XIX століття. ФОТО

Наприкінці XIX і на початку ХХ століття єврейська громада була найбільшою в Житомирі. Житомир був тоді одним із центрів культурного і релігійного єврейського життя.

На цвинтарі поховані іудейські цадики (святі), багато хорошого зробили для нашого міста діячі культури, лікарі, педагоги, юристи, інженери, архітектори. У перебігу XIX і початку XX століття тут створювалися унікальні пам'ятки, значна частина яких була знищена в радянський час, і особливо під час німецької окупації міста. Кладовище збереглося частково.

Майже всі поховання XIX століття знищені. У 1970-х роках на старій частині кладовища з лівого боку річки Путятинка побудували великий гаражний кооператив, МЖК "Інтернаціонал", спортивне ядро училища № 15. У глибині кладовища поруч з Путятинський провулком у братських могилах поховані сотні жертв більшовицьких репресій 1937 - 1940 років. Згідно з повідомленням посольства Чехії, 28 вересня 1938 року на єврейському кладовищі в Житомирі були страчені і поховані 77 чехів, які жили і працювали в Житомирі і в навколишніх селах.

У «Єврейської енциклопедії» Брокгауза-Ефрона, що видавалася в 1908-1913 роках, про місто Житомир читаємо: «... частина жит. староства була віддана в оренду якомусь єврею Шліоме Фоісеевічу ще в 1622 г. ». У той час євреї не вважалися повноправними жителями міста, а тому не вносилися ні в один реєстр.

Єврейське кладовище знаходилося за католицьким в районі нинішніх вулиці Ольжича., на міських планах були позначені під назвою «Жідівській цвинтар», або «Окопісько».

 

ФОТО: true-la-al.livejournal.comhttp://wikimapia.org

Всі новини Житомира

 

 

Последнее изменение Пятница, 14/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework