Старий Єврейський цвинтар у Житомирі. Фоторепортаж

Єврейське кладовище по праву може вважатися пам’ятником культури та історії міста Житомира, а також одним із найстаріших цвинтарів у місті. Воно знаходиться з лівого боку вулиці Великої Бердичівської, не доїжджаючи до мікрорайону Смолянка, на берегах річки Путятинки. Кладовище налічує понад 4000 могил, датування яких починається ще з XIX століття.

Наприкінці ХІХ та початку XX століть єврейська спільнота була найчисельнішою у Житомирі. На той час наше місто стало одним із центрів культурного та релігійного життя євреїв. На цвинтарі поховані: іудейські цадики (святі), діячі культури, освіти, архітектори, лікарі, педагоги, юристи, інженери та інші представники цієї нації, які зробили багато користі для Житомира та сприяли розвитку міста.

Як зазначає Борис Дубман у своїй статті «Древні та старі кладовища Житомира»: «Упродовж XIX і початку XX соліть [на тодішній території єврейського цвинтаря] тут створювалися унікальні пам’ятники, значну частину яких було знищено під час німецької окупації міста. Кладовище збереглося частково. Майже всі захоронення XIX століття знищено. Збереглася могила цадика рабина Аарона з Житомира. Він був одним із учнів засновника хасидизму (Ісраель бен Елієзер Баал-Шем-Тов). Серед похованих на кладовищі у вцілілому склепі цадики: рабин Мордехай із Котельні (помер у 1913 році), рабин Мордехай із Коростишева (помер у 1916 році), рабин Моше із Коростишева (помер у 1920 році), рабин Яків із Коростишева (помер у 1941 році)».

У 1970-х роках у старій частині цвинтаря, з лівого боку річки Путятинка, побудували великий гаражний кооператив, МЖК «Інтернаціонал», спортивне ядро училища № 15. Варто зазначити, що на кладовищі покояться і жертви більшовицьких репресій 1937–1940 років. Їх поховано у братських могилах, які знаходяться у глибині єврейського цвинтаря, біля Путятинського провулка. Згідно з повідомленням посольства Чехії, 28 вересня 1938 року на єврейському кладовищі в Житомирі були страчені і поховані 77 чехів, які жили і працювали в Житомирі та сусідніх із містом селах.


Катерина Дейнека

Всі новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 05/05/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework