Води річки Тетерів оберігає кам'яний вартовий

  Тихо несе свої води до Дніпра його права притока Тетерів. Там, де поблизу Житомира річка перетинає давні кристалічні породи, над її стрімким правим берегом височить велика кам'яна брила, що нагадує голову древнього лицаря, який вдивляється у блакить річки.

   Скеля Голова Чацького не є спеціально зробленою скульптурною композицією. Це – пам’ятка природи, що утворилася в результаті вивітрювання гранітних порід. Вона існує значно більше років, навіть тисячоліть, аніж саме місто Житомир.

  Довкола Голови Чацького завжди існувало чимало легенд, пов’язаних з її іменем. Згідно з однією із них, хоробрий і могутній лицар на прізвище Чацький очолював богатирську дружину, яка в лиху годину обороняла від ворога рідну землю. За іншою версією, козак Чацький, якого переслідували польські вояки, не маючи шансів на порятунок, стрибнув разом із конем у Тетерів, Річка тоді була багатоводна, однак її рівень був значно нижчий. Козак загинув. Проте фактично назва скелі "Голова Чацького" прослідковується в історичних та топографічних джерелах Житомира у першій половині ХІХ ст., тобто набагато пізніше козацьких часів. 

  Швидше за все назва скелі, так само як і колись однойменного провулка в Житомирі на початку ХХ століття, присвячена відомій людині – Тадеушу Чацькому. Це відомий польський просвітитель, організатор мережі навчальних закладів на Волині. Крім того Тадеуш Чацький – фундатор відомого Кременецького ліцею, на базі якого було сформовано два відомих українських навчальних заклади – університет Св. Володимира у Києві (нині національний університет Т.Г.Шевченка) та Волинську гімназію у Житомирі (на її базі створено Житомирський державний університет ім. Івана Франка).

За матеріалами: Скарлато П.Г. Цікава географія. - К.: Радянська школа, 1974

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework