×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

В Україні зроблено перший крок до створення кластера з льонарства – Ірина Костюшко

  Ефективно взаємодіяти учасникам українського ринку льону має допомогти створення спеціального кластера, що також дозволить залучати інвестиції, стимулювати впровадження інновацій, розробляти спільні маркетингові стратегії тощо. Про це заявила власник агрокомпанії «Зоря», ідеолог Всеукраїнського Фестивалю льону Ірина Костюшко, виступаючи перед учасниками Фестивалю, що відбувся минулої суботи на Житомирщині.

  «Є три головні критерії для створення кластера – це  географічна концентрація, об’єднання організацій та інститутів, ідея, яка всіх об’єднує.  Кластер не може формуватися на порожньому місці. Потрібно, щоб була активна, потужна, діюча, галузева асоціація. Саме тому ми зробили перший крок та створили Громадську спілку «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України», - зазначила Ірина Костюшко. 

  За словами Ірини Костюшко, наразі міста та регіони зацікавлені в розвитку кластера, адже це не тільки робочі місця, податки в місцеві бюджети, рівень життя, «але й імідж, сенс існування регіону».

  Пані Ірина також навела конкретні приклади успішного існування кластерів в світі. Так, кластер, що діє в місті Далтон (США), де мешкає всього 25 тис. жителів, займає 50% світового ринку килимів, а у французькому селі Брель на 3 тис. жителів виробляється 65% світового ринку парфумерних засобів.

  Однак тільки конкуренцією взаємодія в кластері неможлива – більше того перед вигодами співробітництва вона виступає на другий план. Необхідно побороти конкурентне мислення в масштабі кластера.

  В ході свого виступу, головний ідеолог Всеукраїнського фестивалю льону назвала також передумови, без яких неможливе створення кластера: природні ресурси (ґрунти, клімат), традиції, культурна складова, обмеження (надзвичайний попит), людський капітал.

 При цьому Ірина Костюшко підкреслила, що тільки конкуренцією взаємодія в кластері неможлива. «Більше того перед вигодами співробітництва вона виступає на другий план. Необхідно побороти конкурентне мислення в масштабі кластера»,- зазначила власниця агрокомпанії «Зоря».

Джерело: agronews.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework