14-річний герой на ім’я Топилихо

   1 вересня на урочистій лінійці в Мартинівській ЗОШ 1-3 ступенів Пулинського району Житомирської області рятувальники, козаки та торгівельна мережа «Фокстрот» нагородили 9-класника, який врятував від утоплення 12-річного хлопчика.

 

  Випадок стався 30 червня цього року. Юний герой Віктор Тимощук у той час відпочивав у козацькому таборі в м. Коростишів. Того дня вони пішли на екскурсію до місцевого каньйону. Там вже була компанія юнаків, які влаштували на березі ігри. Раптом один із них опинився у воді та почав тонути.

  Першою це помітила учениця 11-го класу Куницька Вікторія - тренер з самооборони в козацькому таборі. –  За час роботи в таборі цього хлопця я вже бачила не вперше – розповідає дівчина. – Він умів плавати, навіть не знаю чому так сталося. Наскільки я зрозуміла його хтось штовхнув у воду і зпереляку хлопець почав тонути. – Вона негайно кинулася на порятунок. Та натомість опинилася у пастці потопаючого - він став чіплятися за дівчину як за рятувальне коло. - Щоб самій не потонути, я пірнула під воду і намагалася тримати його на плаву. – говорить Віка.

  Свідком небезпечної ситуації став 14-річний Віктор. Доки дорослі скидали з себе «козацьку амуніцію» хлопець встиг зняти лише шаблю і в чому був – в однострої (сорочка, шаровари, кушак, чоботи) миттєво стрибнув на допомогу у воду з 10-метрової висоти. – Підпливши зі спини до потопаючого, я спочатку витягнув за руку Вікторію. – розповідає юнак. – Далі ударив хлопця по потилиці, аби той втратив свідомість і ми мали змогу йому допомогти. Перевернув його на спину, охопив голову рукою та разом із Вікою доправили його до пірса. Там вже дорослі витягнули хлопця з води. Він швидко отямився, хоча і наковтався трохи води.   

  Юний герой дуже сором’язливий і навіть не розповів про подію батькам. Поспілкувавшись із Вітею, я дізналась що він із багатодітної сім’ї. З п’ятьох нащадків хлопчик так звана золота серединка – 3 дитина. В нього є старші брат із сестрою і ще дві меньшенькі сестрички. Вітя полюбляє малювати і до речі в нього дуже гарно виходить. В школі він постійно приймає участь у всіляких конкурсах як по малюванню так і в спортивних змаганнях – волейбол, футбол, «Нумо хлопці!» тощо.

  До нас Вітя прийшов приблизно пів року тому. – розповідає керівник гуртка «Сокіл–Джура» Володимир Лисюк. – З самого початку в нього загорілися очі. Вітя проявив себе як старанний учень та трудолюбивий хлопець. Так як в нього виходить гарно малювати, я з ним ще займаюся різьбленням по дереву. Проте тепер ми всі знаємо що він і відчайдушний. Коли трапилася біда Вітя не роздумуючи кинувся на допомогу. Хоча і втопив паразит малолітній новенькі ІМЕННІ шкіряні чоботи, які ми йому подарували. – сміється Володимир. – Та нічого нові придбаємо, головне що з тим хлопцем усе гаразд. Але знаєте, що мене здивувало? Ваня (так звуть хлопчика який тонув) навіть не подякував. Просто встав і пішов собі, як він сказав «додому».   

  Дізнавшись про цей героїчний випадок, рятувальники спільно з торгівельною мережею «Фокстрот» вирішили обов’язково відзначити хлопця цінними подарунками. Тож у день знань на очах у всієї школи фахівці ДСНС вручили герою мобільний телефон, якого досі в нього не було, та почесну грамоту за проявлену мужність і відвагу. А партнери рятувальників нагородили його цифровим фотоапаратом та портфелем із сувенірною продукцією.

  Також на святі знань Віктора офіційно посвятили у козаки та вручили шаблю. Тепер в козацькій родині героя зватимуть Топилихо. Окрім цього Володимир Люсюк розповів, що на тайному обряді Віті вистрижуть чуприну. Її дозволено носити не всім, а лише справжнім козакам, які відзначилися героїчним вчинком.

Ірина Коваль

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework