Секонд хенд як порятунок для житомирян?

  Однією з красномовних прикмет входження України в Європу стала масова поява у нашій країні секонд хендів.  Житомир не виняток: вже кілька років у міських "секондах" одягаються-взуваються ті житомиряни, яким високі ціни у бутіках, фірмових та інших "крутих" магазинах просто не по кишені.

   Зате в секонд хенді майже аналогічний за якістю товар, який, щоправда, вже був, як правило, у користуванні, можна купити дешевше, іноді буквально за копійки. А що ще треба людині, яка отримує малу, нерідко - чисто символічну зарплату чи пенсію? 

  Ось таким несподіваним чином секонд хенди і стали останнім часом для багатьох рядових, і не тільки, житомирян справжнім порятунком. Їх щодня відвідують тисячі людей, у тому числі приїжджі з районів. З'явилися навіть (чисто українська риса!) меткі перекупники, як набирають у магазині чимало дешевого товару, а затим продають його іншим вже за вищою, звісно, ціною, отримуючи непоганий "навар". Про неабияку популярність секонд хендів свідчить і те, що чимало з них працюють практично без вихідних (!). 

  Я спеціально заглянув в один з таких магазинів у центрі Житомира, переповнений відвідувачами, переважно жінками. Забувши про все на світі, вони азартно перебирали на вішалках стоси одягу б/в, відкладаючи набік те, що сподобалося: джинси, блузки, плаття, куртки, плащі. Виявляється, саме завезли свіжий товар, асортимент широкий, кажуть, часом можна вибрати класну річ. Ось і сьогоднішня ціна: 196 гривень за кілограм одягу. Це найвища, в день його завезення. Потім ціна протягом тижня падає аж до мінімальної - 16 гривень за кілограм. 

  Приблизно такі ж ціни в  сусідніх точках. Зазвичай у них діє також система знижок на покупки: 5-10% за кілограм купленого одягу чи взуття та пільги для постійних клієнтів. Серед них є й такі, хто вже давно користується послугами "секондів", забезпечуючи одягом, взуттям та іншими товарами (скажімо, дитячими іграшками) не лише власну сім'ю, а й родичів. І те, що колись цей одяг у Європі вже носили і що він має специфічний запах, їх, як не дивно, анітрохи не бентежить. 

  Втім, ось характерні думки. Галина, офісний працівник: "З моєю зарплатою іншого виходу не бачу. Тут хоч щось можу собі купити, на відміну від дорогих крамниць. Іноді й непогане". Марія, продавець овочів на Житньому ринку: "Вибираю тут крам не лише собі, а й дітям. Їх у мене троє школярів, то уявіть собі, якби я почала ходити по шкільних базарах!". Людмила, вчителька: "У мене в школі ніхто не знає, де я купую одяг. Сама не зізнаюся, бо соромно. Ну то й що? Життя таке: або ти його, або воно тебе!".

  Є, звичайно, й інші, протилежні думки. Біля магазину пенсіонерка Тетяна відверто зізналася, що секонд хенди не відвідує принципово: "Може, та людина колись хворіла, а я після неї її одяг буду носити. Боже збав, я просто гидую!". Мої слова про те, що подібні магазини для бідних людей є і в Європі, її зовсім не переконали: "А де ж наші власні льонокомбінати і швейні фабрики?! Ми що, самі такого барахла не можемо наробити? Щось путнє зробити - зась, зате, як жебраки, постійно живемо на подачках Заходу!".

  …Вдосвіта їхав тролейбусом на роботу і знову побачив у Житомирі біля магазину "Планета секонд-хенд" довжелезну чергу. Двері зачинені, до відкриття ще майже година, а люди вже приготувалися до атаки на гори ношеного в Європі одягу. Винахідливий народ традиційно викручувався з кризи як міг! Не від доброго життя, бо, як сказала вчителька Людмила, або ти його, або…. 

М. Василенко, exo.net.ua 

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework