Під час зустрічі із керівництвом Житомира волонтер із Корпусу Миру США зачитав рядки вірша Олександра Олеся. ФОТО

  Упродовж 11 тижнів у місті Житомирі працюватимуть волонтери Корпусу Миру США. А у вівторок, 26 вересня, у приміщенні Житомирської міської ради іноземні гості поспілкувалися з керівництвом міста: Житомирським міським головою Сергієм Сухомлиним і заступником міського голови Матвієм Хреновим.

  Зазначимо, що добровольці з Америки викладатимуть англійську мову в різних навчальних закладах міста. Окрім того, вони допомагатимуть педагогам розширювати асортимент навчальних засобів для роботи в класі і допомагатимуть студентам набути навички володіння англійською. Також волонтери Корпусу Миру США планують підготувати міський методичний семінар для вчителів англійської мови.

  Іноземні гості цікавилися, чим можуть бути корисними саме Житомиру, його мешканцям, як сьогодні розвивається наше місто, а також перспективи його розвитку на майбутнє. Цікавило волонтерів і те, як розвивається спорт у Житомирі, особливо футбол. Житомирський міський голова та його заступник розповідали про нову місцеву команду з футзалу «ІнБев» та про розвиток такого виду спорту як футбол у нашому місті, про аеропорт, про безквитковий проїзд у міському електротранспорті, про розвиток комунального транспорту в Житомирі, про майбутні проекти, які будуть запроваджуватися у місті найближчими роками (будівництво теплоелектростанцій на альтернативному паливі, сонячних електростанцій, гідростанцій у нашому місті) тощо.

om 27091701 2

  «Коли в Україні розпочалася ця неоголошена війна з Росією, то тисячі житомирян, десятки тисяч мешканців Житомирщини пройшли через неї, побувавши на Сході України, де й нині ведуться бойові дії. Також у Житомирі та в області загалом активно розвивається волонтерський рух, чого не було раніше. Але сумні події останніх років спонукали людей розпочати займатися волонтерством.

  Бути першими в Україні — це перша складова успіху. Кожне місто обирає для себе стратегію. Тільки чітке позиціонування та робота в одному напрямку можуть дати гарний поштовх для розвитку міста. Якщо ми говоримо, що через 10 років Житомир — це спортивна столиця України, і якщо ми відпрацюємо чітко в цьому напрямку, тоді це дасть результат!
Проблема всіх пост-радянських країн полягає у їх закритості. І ваша місія, шановні волонтери Корпусу Миру США, ваше спілкування з нашими дітьми, з молоддю дає Україні можливість бути більш відкритою. Зі свого боку ви власною роботою даєте нашій молоді можливість дізнатися Америку, дізнатися інший світ. Ми багато чого можемо дати один одному. Ще раз дякую за вашу роботу, за те, що ви вкладаєте в цю роботу, що витрачаєте свою енергію і спілкуєтеся з нашими дітьми!», — акцентував Сергій Сухомлин під час зустрічі.

  А волонтер Корпусу Миру США Девід Мірамонтес зворушив присутніх, зачитавши українською мовою рядки вірша Олександра Олеся, відомого українського письменника, поета, драматурга, представника символізму: «Живи, Україно, живи для краси, для сили, для правди, для волі! Шуми, Україно, як рідні ліси, як вітер в широкому полі. До суду тебе не скують ланцюги, і руки не скрутять ворожі: стоять твої вірні сини навкруги з шаблями в руках на сторожі. Стоять, присягають тобі на шаблях і жити і вмерти з тобою, і прапори рідні в кривавих боях ніколи не вкрити ганьбою». «Одразу прошу вибачення за те, що моя вимова не є досконалою, але я не зміг знайти ті слова, які б найкраще описали ваших людей, ваше суспільство, тому я обрав цей вірш, який дозволив мені найкраще висловити свої емоції, донести свою думку. Для нас велика честь — брати участь у процесах становлення та трансформації, які так потрібні Україні. Будь ласка, сприймайте наш візит не лише як соціальну місію, але й як зобов’язання сприяти розвитку, навчати, але що більш важливо, навчитись чогось від вас!», — зазначив Девід Мірамонтес.

om 27091701 2

  Наприкінці зустрічі кожного волонтера чекала маленька приємність — сувеніри.
Варто зауважити, що основна мета перебування Корпусу Миру в Житомирі — надати волонтерам можливість зрозуміти норми і традиції української культури, а також розвинути навички, необхідні для якомога швидшого пристосування до життя в українських громадах. Волонтери  матимуть змогу отримати необхідну інформацію завдяки заняттям та заходам, що  передбачені підготовчою програмою.

  Довідково: Корпус Миру США в Україні було засновано у 1992 році, коли перший український Президент Леонід Кравчук та американський Президент Джордж Буш підписали двосторонню угоду про започаткування Корпусу Миру США в Україні. Основні цілі програми: допомагати громадянам України шляхом надання компетентних спеціалістів для задоволення існуючих потреб у технічній кваліфікації; сприяти кращому розумінню американців українцями; сприяти кращому розумінню українців з боку американців.

Катерина Дейнека

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework