Депутат облради: «Олег Ольжич був поліглотом і міг зробити блискучу кар’єру за кордоном, але ризикнув життям і залишився на Батьківщині»

  Сьогодні, 27 жовтня, в Житомирі відбулося урочисте відкриття пам’ятника Олегу Ольжичу, націоналісту, видатному поету, політичному діячу, археологу, Почесному громадянину міста людині, яка є героєм і символом української нації. Зазначимо, що відливали пам’ятник у Львові, а автором кращої скульптурної пропозиції пам’ятника Олегу Ольжичу, яку ще в 2014 році визначили в Житомирі, став житомирський скульптор Василь Фещенко.

  Урочистості відбулися у сквері, який також носить ім’я видатного українського діяча  — Олега Ольжича. У заході взяли участь перші особи міста та області. Зазначимо, що на урочисте відкриття пам’ятника завітав і Олег Тягнибок, народний депутат України, лідер ВО «Свобоода». Як зазначив Ігор Гундич, голова Житомирської ОДА: «Сьогодні ми відкриваємо перший в Україні пам’ятник націоналісту, видатному поету, політичному діячу, археологу, Почесному громадянину міста Житомира Олегу Ольжичу». 

Олег Ольжич

  «Мені дуже приємно сьогодні бути тут. Для мене це надзвичайно зворушливий захід. Для тих, хто не знає, розповім, що Ольжич знав 13 мов. Він міг зробити блискучу кар’єру за кордоном, але ризикнув життям, ризикнув усім і залишився на Батьківщині. Ця людина дійсно усвідомлювала, що вона загине заради України, але все одно пішла на величезний ризик. І з нашого боку має бути велика пам'ять по відношенню до Олега Ольжича. Зокрема, Житомирська обласна рада збирається й надалі ініціювати заходи, пов’язані з діяльністю Олега Ольжича. Наприклад, подати фільм про Олега Ольжича “Вогонь самопосвяти” (ред. був презентований у Житомирі 14 вересня цього року) на премію ім. Івана Франка. Ми збираємося й надалі відроджувати пам'ять про Олега Ольжича!», — зазначила депутат Житомирської обласної ради VII скликання Олена Галагуза.

  Символічно, що саме сьогодні, 27 жовтня, відбулося урочисте відкриття пам’ятника Олегу Ольжичу, адже цього дня минають 80 роковини початку розстрілів української культурної, наукової та політичної еліти в карельському урочищі Сандармох – тих, кого називають «розстріляним Відродженням». Символічно тому, що сам Олег Кандиба загинув 10 червня 1944 (у віці 36 років) трагічною смертю у концтаборі Заксенгаузен, Бранденбург, Третій Рейх.

Олег Ольжич

  Зазначимо, що пам’ятник, відкритий сьогодні, освятили представники різних релігійних конфесій, які після освячення прочитали спільну молитву.

  Довідково. Олег Ольжич (справжнє ім’я Олег Олександрович Кандиба) народився в Житомирі 21 липня (8 липня ст. ст.) 1907 року. Батько — відомий поет та письменник Олександр Іванович Кандиба (псевдонім Олександр Олесь), мати — Віра Антонівна Свадковська, гімназійна вчителька.

  Родина в 1912–1919 жила заможно та мешкала в дохідному будинку Файбишенко на Новій будові, вул. Антоновича, 64/16, (на розі вул. Антоновича (Горького) та Івана Федорова). Будинок вцілів, але знаходиться в аварійному стані.

Олег Ольжич

  Творча спадщина Олега Ольжича кількісно невелика, але значима своїм духовним зарядом, вона характеризується великим діапазоном тем і сюжетів, починаючи від доісторичних часів і закінчуючи сучасністю. Феномен цієї людини, поета і вченого слід розглядати лише в сукупності, у тісному зв’язку життя і творчості з його трагічною смертю.

Олег Ольжич

  Сьогодні в Україні виходять книги з творами Олега Ольжича, поставлений біографічний фільм «Я камінь з Божої пращі», його ім’ям названо одну з київських вулиць. Ця видатна і трагічна постать заслуговує і увічнення його пам’яті меморіальною дошкою в Целенбау, де Ольжич був замучений. Інші народи вшанували своїх мучеників, повинні це зробити і українці.

Олег Ольжич

  У 2016 році Олегу Ольжичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Житомира» (посмертно).

Олег Ольжич

Олег Ольжич

Олег Ольжич

Олег Ольжич

Олег Ольжич

 Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework