Житомиряни чи житомирці?: історик пояснив, як правильно називати жителів Житомира

  Ми звикли називати себе житомирянами, але часто чуємо у свій бік слово «житомирці». Ця тема є доволі суперечливою, але кандидат історичних наук Геннадій Махорін, на своїй сторінці у Фейсбук, спростовує вірність слова «житомиряни», називаючи її калькою з російської мови.

  «До дискусії щодо слів "житомирці" чи "житомиряни". Катойконіми, тобто назви мешканців певного міста чи місцевості, утворюються за допомогою суфіксів -ц(і), -ан(и), -ян(и), -чан(и). Можуть утворюватися і паралельні форми, синонімічні назви Для прикладу, полтавці -полтавчани, житомирці -житомиряни. Але тільки кияни, львів'яни, лучани, сумчани. Існування паралельних форм не є порушенням мовної норми. На мій погляд і мовне чуття, форма житомирці(як і полтавці, нікопольці, бережанці і т.д.) - економніша, а значить довершеніша, а також така, яка питомо українська.Паралельна форма житомиряни - калька з російської "Житомиряне"(так як і "полтавчане"...).Борис Тен наголошував, що правильною формою є ЖИТОМИРЦІ!!!»,  - написав історик. 

  У коментарях під даним постом, користувачі висловлюють свою думку з цього приводу. Варто зазначити, що більшість виступаю категорично проти слова «житомирці», називаючи його «матюком» та таким, що ріже вухо.n 1411172

Новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 14/11/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework