Творці «Будинку Слово» у Житомирі: «Цей фільм ‒ відповідь сьогоднішнім подіям, що відбуваються в Україні, зокрема й Сході нашої держави»

  24 листопада, в житомирському кінотеатрі «Україна» відбулася презентація документального фільму «Будинок Слово» Тараса Томенка. До Житомира на перший у місті показ фільму приїхали й творці кінострічки, аби поспілкуватися з глядачами та розповісти їм про цей документальний фільм.

  Перед початком показу «Будинку “Слово”» відбулася прес-конференція за участі творців фільму, а також представників влади міста та області. Зокрема, на прем'єрі кінострічки в Житомирі були присутні Житомирський міський голова Сергій Сухомлин та заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута. Окрім того, до Житомира завітала і відома українська співачка Марія Бурмака, яка під час прес-конференції виконала декілька пісень. Це були як і її пісні, так і музичні твори на слова відомих українських поетів, про котрих, до речі, багато розповідається у фільмі, адже вони мешкали в будинку «Слово», котрий свою назву отримав через певну особливість ‒ збудований у формі літери «с», а також тому, що там у минулому сторіччі мешкав цівіт української інтелігенції.

Будинок слова

  Як зазначили перед початком показу кінострічки творці фільму: «Коли є цілісність і єдність української нації, коли ми віримо і маємо те, що нас обʼєднує, лише тоді ми здатні творити надзвичайно якісний продукт, продукт світового рівня. Як тільки ми починаємо розділятися, ворогувати, сперечатися та сваритися, то ми починаємо втрачати. А найголовніше, що ми можемо втратити ‒ нашу державність.

Будинок слова

  Кінострічка “Будинок "Слово"” ‒ відповідь тим сьогоднішнім подіям, що відбуваються в Україні, зокрема й на Сході нашої держави, де нині тривають воєнні дії. Упродовж 82 хвилин, поки йтиме фільм, ви, шановні глядачі, можете побачити лише декілька моментів. Але вони допоможуть багато чого зрозуміти для себе, дізнатися щось нове. Зокрема, у цьому фільмі є згадка про ту кількість діячів культури, які переважали навіть російськомовних не лише в маштабах України, а й в масштабах Радянського Союзу. А за рівнем створеного продукту ті митці навіть не поступалися світовому та європейському рівню. Цей фільм про гідність, цей фільм про честь, цей фільм про велич українського. Цей фільм і про трагедію, але цей фільм і про життя, про майбутнє, про нашу силу, нашу спроможність. Кінострічка “Будинок "Слово"” ‒ яскравий приклад того, що Україна здатна створювати продукт дійсно світового рівня.

Будинок слова

  У будинку “Слово” у 1929 поселилися близько 80 найвидатніших українців. Але, на превеликий жаль, ми далеко не всі їх прізвища можемо назвати, а не те, що цитувати твори цих діячів. А за тими творами, між іншим, вчаться у Франції, Італії, Канаді, США, Німеччині та багатьох інших країнах світу. Їх там знають, але ми, чомусь, про них забули... Тож цей фільм ‒ повернення памʼяті про цих видатних українців. Кінострічка “Будинок "Слово"” важлива ще й тим, що вона про тих людей, яких ми вивчали у школі. За ці 26 років незалежності України ці діячі багато чому нас навчили: і Павло Тичина, і Володимир Сосюра, і Остап Вившня і багато інших митців. Так, дехто з них вижив, але їх зломали не кулею, а їх зломали по-ншому ‒ психологічно. А завдяки фільму “Будинок "Слово"” ті діячі, з чиєю творчістю ми мало знайомі, стають ближчими до нас».    

Будинок слова

  «Дякую організаторам за надану можливість житомирянам переглянути документальне кіно про трагічні сторінки історії України. Окрема подяка режисеру фільму Тарасу Томенку. Митців періоду “Розстріляного відродження” актуально читати й сьогодні, в часи незалежної України. Їх твори вчать нас цінувати свободу думок та можливість гордо називати себе українцем!», ‒ зазначив Сергій Сухомлин.

Будинок слова

Будинок слова

Будинок слова

Будинок слова

Будинок слова

Будинок слова

Будинок слова

  Довідка із сайту Житомирської міської ради.

 Світова прем'єра «Будинку “Слово”» Тараса Томенка відбулася у межах 33-го Варшавського кінофестивалю, де стрічка була представлена в конкурсній програмі і претендувала на звання найкращого документального фільму. Режисер Тарас Томенко є переможцем секції «Панорама» фестивалю Берлінале 2001-го року та учасником найпрестижніших європейських кінофорумів у Каннах, Карлових Варах і Салоніках.

  Документальний кінофільм «Будинок Слово» розповідає історію харківського будинку, до якого 1929-го року поселили цвіт української інтелігенції. У 66 квартирах будинку жили найвідоміші митці, які наразі є класиками. Серед них були: Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Павло Тичина, Наталя Ужвій, Володимир Сосюра, Остап Вишня, Олесь Курбас, Михайло Яловий, Іван Багряний та інші. Вони увійшли в історію як представники «Розстріляного відродження». Спеціально зібрану в одному місці інтелігенцію репресували і знищували. Документальна кінострічка «Будинок “Слово”» ‒ поєднання архівних фото і відео з прямою мовою героїв, начитаною сучасними українськими акторами. Фільм було створено компанією Fresh Production Group за підтримки Держкіно України. Дистриб'ютор в Україні ‒ компанія «Артхаус Трафік».

  «Розстріляне відродження» (ред. ще одна назва «Червоний ренесанс») ‒ духовно-культурне та літературно-мистецьке покоління 20-х рр. XX ст. в Україні, яке дало високохудожні твори у галузі літератури, філософії, живопису, музики, театру, і яке було знищене сталінським режимом.

Катерина Дейнека

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework