У Житомирі депутати хочуть, щоб громади сплачували за дітей, які ходять до житомирських шкіл та дитячих садочків

  У понеділок, 18 грудня, відбулася 30-та сесія Житомирської міської ради. Серед питань, які розглянули депутати на цьому пленарному засіданні, була й рекомендація погоджувальної ради департаменту освіти  Житомирської міської ради підготувати звернення до ОТГ щодо того, аби вони платили за дітей зі своєї громади, які відвідують освітні заклади в Житомирі.

   «У садочки міста Житомира ходить 914 дітей, а в школах навчається 1774 учні з ОТГ із сіл, що знаходяться поблизу Житомира. Нині бюджети цих об’єднаних територіальних громад досить великі. У них навіть під кінець року залишаються кошти на депозитах, чого немає в місті Житомирі. Якщо порахувати навіть тих 900 дітей на 31 тисячу гривень, то це вже виходить, що близько 30 мільйонів гривень зі свого міського бюджету ми витрачаємо саме на тих дітей, які навчаються і виховуються в освітніх закладах Житомира із ОТГ. Тому була рекомендація погоджувальної ради департаменту освіти  підготувати звернення до громад щодо того, аби вони платили за цих дітей, які відвідують освітні заклади в Житомирі. Ви підготували звернення?», — звернувся Житомирський міський голова Сергій Сухомлин до Валентина Арендарчука,  начальника управління освіти Житомирської міської ради.

  На що пан Валентин відповів: «Так, ми вже підготували звернення. Потреба в ньому дійсно є. Складається така ситуація, що майже 2770 дітей (дошкільної та шкільної освіти), котрі ходять до освітніх закладів Житомира, — це вихованці, які зареєстровані у населених пунктах Житомирської області, тобто із сіл ОТГ, що поблизу Житомира».

  У свою чергу Житомирський міський голова додав: «Ми кажемо, що у нас не вистачає 40 мільйонів гривень на зарплати педагогічним працівникам на наступний рік. І якщо порахувати, що ці ОТГ платитимуть за дітей з району та області, які навчаються в житомирських школах та садочках, то це допомогло б вирішити багато фінансових питань в галузі освіти в нашому місті. Зокрема, й покрити ту заборгованість по заробітній платі освітянам на наступний рік. Ми можемо зараз показати тим об’єднаним територіальним громадам, скільки дітей звідти навчаються та ходять до житомирських садочків та шкіл, аби в ОТГ наперед заклали кошти для цих вихованців, тобто заклали  у своєму бюджеті субвенцію нашому міському бюджету. Якщо громади цього не будуть робити, то ми просто повідомимо їм, що, наприклад, з січня чи лютого наступного року ми просто відмовимося приймати їх дітей в освітніх закладах Житомира. Звісно ж, ми не позбавимо тих вихованців, які вже ходять до шкіл та садочків Житомира, можливості відвідувати ці освітні заклади. Але в нас же є черги, де ще багато дітей із сіл ОТГ, що неподалік від Житомира. І ми зможемо просто відмовити тим, хто ще стоїть на черзі. Але, повторюся,  тих, котрі вже навчаються в нашому місті, відвідують садочки у Житомирі, ми не збираємося позбавляти  можливості відвідувати освітні заклади Житомира. До того ж, якщо у нас будуть вільні місця, якщо в ОТГ все ж закладуть кошти для того, щоб платити за своїх вихованців, які відвідують житомирські садочки та школи, то взагалі ніяких проблемних моментів і не буде, ми, звісно ж, за таких умов прийматимемо цих дітей», — зазначив Сергій Сухомлин.

  Ініціатор цього звернення, депутат Житомирської міської ради Тетяна Онопрієнко, перед голосуванням зазначила: «Шановні депутати, я прошу вас підтримати рекомендацію погоджувальної ради і доручити управлінню освіти підготувати та надати на розгляд наступної сесії Житомирської міської ради розрахунки щодо потреби в коштах на оплату праці вихователів дошкільних навчальних закладів за перенавантаження груп. Адже проблема в тому, що одна й та ж заробітна плата виплачується вихователям, у чиїх групах різна кількість дітей. Наприклад, там, де налічується  15‒20 дітей, і 35‒40. І це не є справедливим. Тож ми хочемо якось вплинути на цю ситуацію». Але варто зазначити, що в Житомирі груп у дитячих садочках, у яких менше 20 дітей, навіть і немає. Це констатували і самі депутати під час цього ж пленарного засідання.

  Після усіх обговорень Сергій Сухомлин поставив на голосування дві рекомендації: «Спершу ставлю на голосування рекомендацію погоджувальної ради управлінню освіти зробити розрахунок, про який щойно розповіла пані Тетяна. Голосуємо (ред. рішення було прийняте, адже депутати підтримали рекомендацію погоджувальної ради). Наступну рекомендацію ставлю на голосування: підготувати управлінню освіти проект звернення до Житомирської обласної ради та районних селищних рад ОТГ (ред. мається на увазі звернення, у якому міська рада зазначає, щоб ОТГ заклали субвенцію до бюджету міста Житомира на оплату за тих дітей, котрі ходять до шкіл та садочків Житомира)». Варто зазначити, що й другу рекомендацію депутати Житомирської міської ради також підтримали. А коли Житомирський міський голова поставив проект рішення на голосування «в цілому», то депутати  своїми голосами також підтримали цей проект рішення. Отож, рішення прийняте. Зауважимо, що за звернення до ОТГ проголосували 33 депутати із 36 присутніх (ред. загалом у міській раді 42 депутати).

  Нагадаємо, що вчора, 18 грудня, на цьому ж пленарному засіданні, депутати  Житомирської міської ради прийняли бюджет міста на наступний рік.

 

Последнее изменение Вторник, 19/12/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework