Кейсі Такер: як живеться американці у Новограді

  Уже 13 місяців американка Кейсі Такер навчає школярів англійській мові у СШ № 4. Прибула вона до Новограда у рамках місії Корпусу Миру. Волонтер відверто розповіла, чому приїхала саме до України, чим займається у вільний час та багато іншого.

  У Новоград-Волинській СШ № 4 до вивчення англійської мови поставилися досить креативно та продуктивно. Ця школа чи не єдина в нашому місті, що практикує парне викладання англійської мови лише з волонтером! Родзинкою навчального закладу є нова вчителька – Кейсі, яка приїхала до нашого міста з Нью-Йорка. "Я сказала тільки, що хочу до України, а те, що я потрапила саме до цієї школи, – рішення Корпусу Миру", – розповіла Кейсі.

  В американців дуже важливою є волонтерська діяльність. Тому Кейсі теж вирішила стати волонтером. Вона зізнається, що Корпус Миру –досить серйозна організація, тому відбір на службу дуже ретельний. Кейсі стала волонтером з другої спроби, і відразу зазначила, що поїхати хоче саме до України. На батьківщині за нею сумують менший брат і батьки, до яких вона навідується під час відпустки. Минулого року Кейсі їздила лише раз. Батьки дуже пишаються донькою, адже вважають, що поїхати в зовсім чужу країну, щоб допомагати іншим, – це важкий крок. 

om 17011805 1

  Здавалось би, просто приїхали до нас волонтери з інших країн викладати. Насправді – це дуже клопітка процедура, яка відбувається у декілька етапів. Спочатку набирають волонтерів шляхом ретельного відбору, крім резюме та інших заяв, вони проходять психолога. Потім обирають школу з-поміж тих, що подали заявку. Перевіряють, щоб школа була найкращою, добре підготовленою та з гідними умовами (важлива лише психологічна готовність). Далі вже школа шукає помешкання для волонтера, який у ній працюватиме.

  Кейсі перебуває у Новограді-Волинському вже 13 місяців. Вона намагається якомога ближче познайомитись з нашою країною. Дуже любить подорожувати. Уже побувала чи не у всіх великих містах України. Планує відвідати Харків та Одесу. Також, перебуваючи в Україні, Кейсі вдалося поповнити бібліотеку школи чудовими книгами з Америки, в дорозі наступна посилка з книгами.

om 17011805 1

  – Кейсі, скажіть, будь ласка, чому вирішили приїхати саме до України, адже, наскільки нам відомо, раніше ви ніколи тут не були?

  – Це дуже довга історія, я навіть не можу пояснити, чому саме такий вибір. Вивчаючи історію України, зрозуміла, що ця країна мені дуже сподобалась. Потім на 4 курсі я зробила презентацію про Україну, про вишиванки і писанки. Мабуть, саме тоді я і закохалась у вашу культуру.
Кейсі вивчала філософію та культуру в State University of New York at Fredonia і зовсім не планувала стати викладачем. У Новограді ж вона хоче допомогти всім, хто бажає знати англійську. Колеги Кейсі розповідають, що вона намагається викладати в ігровій формі. Для малюків такий метод дуже цікавий, тим паче, що англійську у школі вивчають з першого класу.

  Для старшокласників застосовують практику, адже ніщо краще не допоможе вивчити мову, ніж розмова з її носієм. Також Кейсі – голова комісії конкурсу дитячих творів Write On в Житомирській області. Досить популярним зараз є Spеаking Club, який організувала Кейсі серед учителів міста та учнів школи. «Це досить хороша практика для тих, хто не стоїть на місці і постійно хоче вдосконалювати свої знання", – наголосила колега Кейсі – Людмила.

om 17011805 1

  – А що ж в Україні вас найбільше здивувало?

  – Знаєте, мабуть, – їжа. Ви їсте дуже багато м’яса, а на свята у нас ніколи не буває стільки їжі, як у вас. Я – вегетаріанка, і для мене зовсім незвично те, що у вас завжди їдять м’ясо. Навіть на Святвечір у вас так прийнято, щоб аж стіл ломився. У нас же зовсім по-іншому. Так, ми теж готуємося і накриваємо святковий стіл, але страви у нас зовсім інші.

  – Як у Штатах відзначають Різдво?

  – Ой, трохи по-іншому. Насамперед у нас Різдво святкують 25 грудня. Ми теж ретельно до нього готуємося, купуємо подарунки рідним, а ввечері сідаємо за святковий стіл. А от Новому року ми не надаємо такого великого значення, для нас це не свято.

  – Ви вже стільки міст нашої країни відвідали, яке найбільше сподобалось?

  – Я дуже мрію побувати в кожному куточку вашої країни. Поки що для мене найближчим є Київ, його я відвідувала найчастіше, тож вже багато знаю, почуваюсь, ніби вдома. У Києві я втілила свою мрію – навчилася малювати писанки. Уже навіть придбала собі спеціальний набір для малювання. Виокремлювати якесь одне місто не хочу, вони всі по-своєму прекрасні і дуже цікаві. Мрію в майбутньому познайомити американців з Україною ближче. Як на мене, ви гідні того, щоб про вас дізналися більше хорошого.

  – Поділіться своїми планами. Розкажіть, що ви любите?

  – Узагалі планувала отримати ступінь магістра з філософії, але зараз я вже думаю над тим, чи не залишитися мені жити в Києві. Можливо, продовжу далі викладати англійську в школах. Я буду тут ще 11 місяців, тому у мене є час поміркувати над своїм майбутнім. У свій вільний час я вивчаю українську та російську мови, слухаю улюблену музику, читаю, здебільшого філософію, історію, фантастику. Моя улюблена книга – Cloud Аtlas, автор Девід Мітчелл. Також іноді знаходжу час для відеоігор, мабуть, як і у більшості американців, одні з улюблених –Nintendo та Xbox360.

om 17011805 1

  Колеги про Кейсі відкуються дуже добре, залюбки з нею спілкуються, кажуть, що вона легка на підйом, позитивна та весела. Незважаючи на те, що у місті вона перебуває не так давно, має багато друзів. З іншими волонтерами Корпусу Миру, їх по Україні майже 300 осіб – всі з Америки!, Кейсі часто зустрічається, вони діляться враженнями. Цікаво, що у смт Городниця теж працює волонтер з Америки – Вейн. Дівчина зізнається, що в Україні їй дуже подобається, тож хоче залишитися тут ще на один термін.

Джерело: novograd.city

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework