Геннадій Зубко: «Децентралізація формує новий життєвий простір для 6 мільйонів громадян, які об’єдналися у 704 ОТГ»

  У вівторок, 23 січня, в приміщенні інноваційного парку UNIT.City (м. Київ) відбулася підсумкова прес-конференція Віце-прем’єр-міністра ‒Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка. На заході були присутні й журналісти центральних та регіональних ЗМІ, зокрема і з Житомирщини, а також представники донорських організації, експерти офісу реформ RST.

  Назва прес-конференції, до речі, досить промовиста: «Реформи у режимі NON-STOP: децентралізація, енергоефективність, дерегуляція у будівництві». Геннадій Зубко, разом зі своєю командою однодумців з Мінрегіону, переконаний, що децентралізація формує новий життєвий простір для 6 млн громадян, які об’єдналися у 704 ОТГ. «6 мільйонів українців вже об’єдналися у 704 ОТГ. Саме стільки новоутворених українських лідерів вже розбудовують перспективні точки соціально-економічного зростання на управлінській мапі країни. Усі небайдужі мешканці громад є розумними й активними Лідерами Змін. Вони власним прикладом утверджують, поширюють та популяризують нову якість життя в своїй державі. Серед регіонів, що лідирують за кількістю створених ОТГ, є: Дніпропетровська, Житомирська, Волинська, Тернопільська, Полтавська та Хмельницька області», -акцентував Геннадій Зубко.

  Окрім того, він відзначив посилення інституційної спроможності ОТГ на законодавчому рівні, зокрема прийняття 7 базових законів. «Фінансова децентралізація сприяла зростанню місцевих бюджетів до 192 мільярдів гривень, а кошторисів громад - до 9,3 мільярдів. Вперше місцеві бюджети склали 50% від державного бюджету. Важливо, що в ОТГ зростають доходи на кожного мешканця. Зокрема, у деяких громадах цей показник сягає 8 тисяч гривень, що у півтора рази вище, аніж у Києві і – удвічі, аніж у Дніпрі. Також державна фінансова підтримка громад у 2018-му зросла до майже 18,5 мільярдів гривень. Ці кошти – можливість змінити якість життя людей. Це реальні інвестиції у розвиток регіонального людського потенціалу», - переконаний Геннадій Зубко.

  Він зауважив, що децентралізація посилила реформу освіти, а маркерами нової якості освіти є 476 опорних школи, 152 з яких – в ОТГ. «Прагнемо створити в Україні нову філософію навчання. Це – проект Нового освітнього простору, започаткованого спільно з МОН 2017 року. Маємо 115 проектів зі створення НОП. Найбільше - у Донецькій області (8), Тернопільській (5), Полтавській (4), Дніпропетровській (3)», - сказав посадовець.

  Результатом реформи є помітні маркери якості життя людей. У партнерстві держави та громад реалізовано понад 3 тисячі інфраструктурних пректів із залученням коштів ДФРР та субвенції на розвиток ОТГ. Це опорні школи і новий освітній простір, дитячі садочки і спортивні майданчики, центри безпеки громадян та ЦНАПи (ред. центри надання адміністративних послуг), культурні хаби та медичні заклади, нові дороги та освітлені вулиці. Це все -Символи Змін, які стають виміром нової якості життя в Україні. Саме на цьому й наголошував Геннадій Зубко в своєму виступі. За його словами, в Україні вже створено 734 ЦНАП (56 з яких -в ОТГ). «Наша мета -зробити адміністративну послугу сучасним, зручним, швидким, прозорим і доступним для всіх сервісом», -підкреслив урядовець.

  На його думку, важливе завдання реформи - забезпечити безпеку громадян. «Разом із ДСНС запроваджуємо нові підходи до створення мережі безпеки на рівні громад. Мова йде про створення Центрів безпеки громадян, до складу яких увійдуть: пожежне депо, кабінет дільничного офіцера поліції, а за потреби - ФАП. У 2017 році лише із залученням коштів ДФРР та субвенції на розвиток ОТГ маємо 9 таких центрів», -проінформував Віце-прем’єр-міністр ‒Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

  Зауважимо, що під час заходу Геннадій Зубко озвучив і пріоритетні цілі команди Мінрегіону. Зокрема, в галузі енергоефектифності та ЖКГ він виділив наступні аспекти:

  • нормативно-правові акти до законів «Про ЖКП», «Про комерційний облік теплової енергіїі водопостачання», «Про енергетичну ефективність будівель»;
  • ринок енергоаудиторів та професійних управителів;
  • умови для сучасного білінгу;
  • запуск фонду енергоефективності;
  • завершення реструктуризації боргів підприємств ТКЕ;
  • фінансова стабілізація галузі ТКЕ;
  • стратегія водозабезпечення країни.

  Варто зазначити, що на заході були присутні й поважні спікери, серед яких: Вадим Гаєв, голова Новопсковської ОТГ Луганської області, Світлана Бурдун, директор Іллінівської загальноосвітньої середньої опорної школи Костянтинівського району Донецької області, Марина Гурська, голова ЦНАП м. Камʼянське, Дніпропетровська область, Йоханнес Бауер, заступник керівника енергетичної Групи підтримки України в Європейській комісії, Бастіан Файгель, програмний директор U-LEAD від GIZ.

Катерина Дейнека

Фото: Житомирська ОДА

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework