Каскад ставків замість річки Случ?

   Річка Случ в межах Житомирської та Рівненської областей є однією з найцінніших в плані збереження біорізноманіття річок Правобережжя. Зокрема, в ній мешкає щонайменше 6 видів риби з Червоної книги України: ялець звичайний, минь річковий, бистрянка російська, марена дніпровська, йорж носар, мінога українська. У свою чергу, береги, завдяки різноманіттю ландшафтів та ґрунтів, є місцезростанням багатьох рідкісних видів рослин.

 

   «Окрім цього, багата історико-культурна спадщина, мальовничі скелясті береги та численні пороги і перекати приваблюють на Случ щороку тисячі туристів.

   На жаль, протягом останніх років на р. Случ були введені в експлуатацію дві нові гідроелектростанції – в м. Баранівка Баранівського району та в с. Чижівка Новоград-Волинського району Житомирської області. Внаслідок цього, фатальних змін зазнав гідрологічний режим річки – окремі ділянки обміліли, а інші, навпаки, перетворилися на ставки», — про це пише epl.org.ua

   У серпні 2017 року проблема в Чижівці набула таких масштабів, що для вирішення проблем із пересиханням русла була утворена спеціальна комісія з представників всіх гілок районної влади. Що зовсім недивно – рівень води в Случі, від якого і відштовхувалися проектувальники ГЕС, у реальності виявився набагато меншим, ніж очікувалося.

imag160418 1

imag160418 2

Річка Случ в с. Чижівка, травень 2017. Фото: Петро Тєстов

    На щастя, завдяки активному супротиву туристичної спільноти та місцевої громади, аналогічне будівництво ГЕС в с. Губків в межах Березнівського району Рівненщини вдалося зупинити.

   Але, внаслідок надвисокої прибутковості малих ГЕС в Україні, інвестори не покидають плани будівництва нових гідроелектростанцій на Случі в межах Новоград-Волинського району Житомирщини.

   Зокрема, ТОВ «Свободна Енергія» планує побудувати дві станції – в селах Курчиця та Лучиця іпроводять відповідні зустрічі з керівництвом району. А районні депутати навіть внесли їх в «Програму економічного і соціального розвитку Новоград-Волинського району на 2017 рік». Вище ж від Новограда, в селі Гульськ, будувати ГЕС планують вже норвежці з «Aice Hydro AS». І нещодавно заключили відповідний меморандум з головою Житомирської ОДА Ігорем Гундичем.

   Згідно із інформацією, отриманою ЕПЛ від голови сільської ради с. Гульськ, планується будівництво прямоточної ГЕС, яка буде працювати на екологічному стоці, а водосховище буде виконувати виключно функцію збору надлишкових паводкових вод і не буде працювати в маневровому режимі. На думку проектувальників, така конструкція ГЕС дозволить уникнути шкідливих наслідків для довкілля.

   Проте, на думку низки фахівців, враховуючи низький рівень води в Случі протягом останніх років, виникає сумнів щодо можливості досягнення озвучених показників потужності у такому варіанті будівництва станції.imag160418 3

   План будівництва ГЕС в с. Гульськ. Фото: Іван Лавренчук

  У будь-якому випадку, остаточний висновок можна буде зробити лише після оприлюднення повного пакету документів – зокрема ТЕО та інших проектних матеріалів. За словами голови сільської ради с. Гульськ, вся ця інформація буде надана на громадських слуханнях, які відбудуться найближчим часом і будуть відкриті для всіх бажаючих.imag160418 4

 Случ в с. Гульськ, де планується будівництво ГЕС. Фото – Іван Лавренчук

  Щодо ГЕС в межах сіл Курчиця та Лучиця інформації ще менше. Хоча відповідні проекти будівництва ГЕС вже розроблені, оскільки житомирські дорожники вже висловили свої зауваження. На їх думку, будівництво ГЕС в Курчиці призведе до підтоплення мосту в Малій Цвілі. А Чижівська ОТГ зверталася до Державного фонду регіонального розвитку з проханням виділити кошти на ремонт мосту та греблі в селі, бо «аварійний стан мосту та греблі стоять на заваді будівництва ГЕС».

  І хоча, у випадку грамотного проектування, шкідливий вплив конкретної малої ГЕС може бути мінімізований, але такі масштабні плани будівництва ГЕС безперечно дадуть значний негативний кумулятивний ефект на стан Случа. Фактично, вся ділянка річки в межах Новоград-Волинського району ризикує перетворитися в каскад ставків. Це остаточно знищить туристичну привабливість річки і, відповідно, знизить на порядок туристичний потенціал району.

  Згідно з проведеним ЕПЛ аналізом матеріалів публічної кадастрової карти, ділянки під будівництво ГЕС в трьох вищезгаданих населених пунктах досі не виділені. Також, з грудня 2017 року все будівництво ГЕС повинно проходити процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД). Ця процедура дає широку можливість участі громадськості на всіх етапах планованого будівництва. І тому ще зберігається можливість не допустити реалізацію шкідливих для довкілля проектів!

   ЕПЛ закликає всіх небайдужих до долі річки Случ уважно слідкувати за ситуацією навколо планованого будівництва нових ГЕС. А владу та місцеве самоврядування Новоград-Волинського району подумати, що для них важливіше – тимчасові вигоди у вигляді «подачок» від інвесторів або збережене довкілля та розвиток туризму.

   Контакти:

   Петро Тєстов, аналітик ЕПЛ

   Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript., Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript.

   (032) 255 76 82

Джерело: epl.org.ua

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework