Як справи, віддалене село?

  Морозівська є однією з найвіддаленіших і найбільших за площею територіальних громад Малинщини. До її складу входять вісім населених пунктів, розташованих у північно­східній частині району — Морозівка, Нова Рутвянка, Рутвянка, Нова та Стара Гути, Свиридівка, Вороб’ївщина, П’ятидуб.

 

  Нині на цій території, що займає площу 72 квадратних кілометри, проживають 460 осіб. Очолює громаду один із наймолодших сільських голів району, педагог за фахом Ярослав Корбут.

  — Свою історію центральна садиба нашої громади — с. Морозівка — бере ще з 1868 року, — розповів Ярослав Анатолійович. — До 1960 року село називалось Мар’їн Фільварок. Спочатку там було всього два двори, а вже в 1906 році — сім дворів, де проживали 48 селян. Кому пощастить хоча б один раз побувати в наших місцях, оточених зусібіч густими лісами, не хоче звідси їхати... Людей не лякає навіть відсутність сучасних благ цивілізації — газу, високоякісного мобільного зв’язку, нормальної інфраструктури тощо.

  — Нині на нашій території розміщені школа І­ІІ ступенів, два будинки культури, ФАП, два магазини, по стільки ж — пилорам та приватних мисливських господарств. Суттєві кошти до місцевої казни надходять і від діяльності ДП «Малинський лісгосп АПК» та інвестора, орендаря паїв — ВП «Полісся», яке обробляє 1196 гектарів землі. За здані в оренду паї площею від 2 до 4 гектарів селяни вчасно отримують платню в розмірі 10% від вартості земельної ділянки. А це в середньому — від півтори до двох з половиною тисяч гривень, — розповів очільник громади.

  Проблем, як і в кожної громади, вистачає, але тут їх намагаються вирішувати спільно з депутатами, членами виконкому сільради та активом села. Нещодавно навели лад на центральних вулицях, готуючись до Великодніх і травневих святкових днів, а учні та вчителі в рамках еко­квесту «Наше Полісся» прибрали стихійні сміттєзвалища, упорядкували прилеглу територію, висадили кущі й дерева.

  Велику увагу своєму виборчому округу приділяє й виходець із цієї громади (з с. Свиридівки), депутат Малинської районної ради С.П.Недашківський. Про нього дуже тепло й щиро відгукнувся сільський голова:

  — Сергій Петрович не дає мені сидіти без діла, сам при найменшій нагоді навідується в село й допомагає вирішувати злободенні питання життєдіяльності земляків, — говорить Я.Корбут.

  — У першу чергу нам треба було згуртувати громаду й переконати людей у тому, що коли всі разом дбатимуть про добробут, то все вийде, — приєднався до розмови Сергій Недашківський. — Позитивного результату не довелося довго чекати: майже на території всіх кладовищ вдалося відремонтувати паркани, здійснити санітарне очищення вулиць від чагарників, смітників, відновити рух автобуса до Морозівки з райцентру. Встановили й нову автобусну зупинку в с. Новій Рутвянці. За власні кошти й власними зусиллями дещо підремонтували місцевий «вогник» культури, а завдяки сприянню депутата Житомирської обласної ради В.П.Перегуди придбали нову музичну апаратуру. Не чекаючи допомоги з району, в минулому році відремонтували грунтові дороги на території ради: 14 кілометрів — за межами населених пунктів, 5 — у межах, підсипали їх відсівом (750 тонн), прогрейдерували, очистили узбіччя від дерев, кущів та чагарників.

  Також налагодили партнерські стосунки з господарствами, які працюють на нашій території. Збільшили й плату за оренду землі. Хоча це далося непросто, однак дозволило в рази збільшити надходження до сільської казни. Нині її бюджет — близько 480 тис. грн.

  Є й ряд проблем, які потребують вирішення на вищих рівнях: підтримка й законне виділення земельних ділянок учасникам АТО, відкриття дитячого садка, створення нових робочих місць, розвиток зеленого туризму, створення еко­поселень у П’ятидубі й Вороб’ївщині. Питання організації ще однієї ОТГ — також на вустах у тутешніх жителів.

  — Роботи вистачає, тільки встигай крутитися, — каже Я.А.Корбут. — Багато уваги приділяємо й культурному розвитку жителів. Завдяки С.П.Недашківському учні місцевої школи побували в минулому році на екскурсії у Верховній Раді України, урочищі Кип’ячому в Чоповичах, переглянули фільм у 3D форматі в Малині. А з яким ентузіазмом влітку традиційно гуляємо Дні села! Отож прагнемо працювати й відпочивати належно, намагаємося скидок на «глибинку» не робити.

Богдан Лісовськийzhytomyrschyna.zt.ua

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework