Лісівники Новоград-Волинського лісомисгоспу відновили ще одну історичну пам’ятку

  Починаючи з 2014 року керівництво ДП «Новоград–Волинського досвідного лісомисгоспу» за ініціативи директора Нусбаума Степана Антоновича почало відновлювати на річці Кропивня, що проходить через лісові масиви підприємствата  занедбані штучні водойми пана Потоцького шляїом нарощування дамби. Збудували  нові водостоки і запустили в них різні види прісноводної риби. Після відновлення водойм було вирішено  встановити на старий постамент нову статую Святої Покрови.

  Якщо пригадати історію, то в кінці 1906 року добре відомий натураліст природознавець пан Р. Lydekker  одержав запрошення від графа Джозефа Потоцького приїхати до нього, щоб побачити його колекцію оленів в Pilawin, російській провінції Волинь. Після  листування, запрошення було також надано графинею Потоцькою для його старшої дочки; і після його отримання вони вирішили здійснити поїздку в Pilawin,  на матеріалах якої 20 серпня 2015 було випущено книгу «Поїздка в Pilawin», присвячену тваринному та  рослинному світу збережених в первинному стані лісів. Автор вказує: « Єдині зміни, які були зроблені,  – це будівництво гужових доріг загальною довжиною близько ста кілометрів, створено поляни від випаленого і вирізаного лісу, а також видаленого рідколісся під осушення деяких з боліт для будівництва штучних озер, водойм та відкритих просторів,  де в достатку  можна вирощувати фураж для оленів і зубрів».

ok04081

 Для охорони цих штучних озер і водойм від недобрих намірів людей і всякої нечесті в теперішньому кварталі № 11 Пищівського лісництва поблизу с.Сторожів графом  Джозефом Потоцьким було змуровано з каменю постамент на якому встановлено статую Святої Покрови (Матку Боску).Зі спогадів старожилів, коли відбулась революція 1917 року,  родина Потоцьких виїхала до Польщі (Західна Україна), а на Україні більшовиками почалася боротьба з релігією, зносились храми, церкви, сільські каплички та сільські фігури.

Десь на початку 30-х років пан Потоцький давши двом молодим хлопцям з села Сторожів по парі чобіт,  попросив їх таємно під покровом ночі зняти в кварталі №11 Пищівського лісництва статую Святої Покрови і перевезти її підводою,  запряженою  волами через річку Корчик до Сторожева.

ok0407р81

Зробивши цю «таємну справу»,  давши радянським поганцям декілька золотих, щоб не мішали, пан Потоцький встановив статую Святої Покрови (Матку Боску) в лісі Корецького лісництва квартал також № 11 Рівненської області,  де вона знаходиться і по даний час.

 

 

Мисливствознавець В. В. Демчук

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework